bron: wandelgangen

Let op: dit is een satirisch opiniestuk.

Nu: vierkante meters bouwkavel te koop.

Het is eindelijk zover! Het gaat vlotten met de verkoop van het terrein. Bij elkaar is dit nu 6000m2 cultureel kapitaal. Mooie vierkante meters bouwgrond voor nieuwe bestemmingen in de ontwikkeling van de stad. Hoera, mooie nieuwe strakke gebouwen! De tijd is er rijp voor.

Vanuit de stad komt voorzichtig nog een vraag: Wat gebeurt er met de mensen, de passie welke deze plek nu zo bijzonder maakt?

De warme plek maakt plaats voor vernieuwing.

Een terechte vraag, want dit is het terrein waar onverwachte dingen worden uitgebroed. Een terrein vol kansen en mogelijkheden. Passie en inspiratie. Ontwikkeling naast de gebaande paden. Nieuwe dingen ontstaan, los van uitgredokterde richtlijnen of financiële handvaten. Deze plek is de brandstof geworden voor onze dynamische, uitdagende en spannende ontwikkelingen die in deze tijden écht nodig zijn.

Deze ruimte voor groei en groeikansen, bewegingsruimte bestaande uit een plaats, tijd, compassie, de zielen van de mensen. Dit heeft iets gemaakt, gegroeid, ontstaan. Bovenop deze vierkante meters bouwrijp te maken grond.

Dit is uniek. Als een moment, gevonden op het juiste punt in de levenscyclus van onze meest gepassioneerde mensen, wie er aan toe zijn om deze passie zomaar eens met ons te delen. En juist dat maakt dat ook jij hier nu jouw inspiratie kan vinden. Als een onvangbaar moment wat vluchtig voorbij kan gaan.

Maar zo moet het gaan. De toplaag eraf. Bouwrijp maken voor de planbare stad.

En dat warme, vriendelijke, wat er nu is? Zelf vinden we het jammer om ons tapijtje te moeten oprollen en… en wat eigenlijk. Maar dit is hoe het moet. We bewegen maar mee met de ontwikkelingen.

Ludieke actie Hal25: Broedplaats te koop.

Bij opbod mee te nemen: een portie warme, nieuwe creativiteit in de stad. Ruimte en geborgenheid voor persoonlijke groei, wie wil dat tegenwoordig nog: toe maar, neem gerust hoeveel je nodig hebt. Een veilige thuishaven, zo mee te nemen. Paradepaardjes en pronkstukken, ze mogen allemaal weg. We maken ruimte voor verse vierkante meters schone bouwgrond.

Echt?

Wat wel waar is: We moeten écht iets verzinnen. De beweging komt op gang. De plek moet een keer leeg worden opgeleverd. Schoon, kaal, klaar voor planbare groei.

Wat niet waar is: We worden niet verkocht. De sfeer van Hal25 niet, de gemeenschap niet, onze kippetjes op het terrein niet, de gekke knusse werkplaatsjes niet, onze makerspaces niet, en de te gekke aanloopplekken ook niet. Wij worden helemaal niet verkocht. Helaas, wij zijn geen onderdeel van deze vierkante meter transactie. Wat gebeurt er dan? Niets, gewoon, vergeten.

En nu?

Waarom deze ludieke actie: Het is gewoon aandachtstrekkerij. Zoals je op deze plek bent gewend, en zoals je van ons verwacht. Het moet er even uit. Je bepaalt zelf wat het voor je betekent. Dat heb je wel vaker met kunst.

Deze actie is misschien wel om nu nog even te genieten van wat we hebben. Of om een vooruitblik te bedenken. We weten het niet. En dat hoeft ook niet, want in deze ronde doen we nog één keer waar we goed in zijn. Deze ronde is misschien wel de laatste ronde. We weten al jaren dat dit gebeuren moet. Dat is niet erg. Het is gebeurd. Klaar. Af. Op.

Doe je mee? We hebben er zin in!