In april 2021 kregen we een probeerpakketje toegestuurd van Olivier van Beekum, de oprichter van Stichting Leaphy. Jason (9) ging daar enthousiast mee aan het werk. Hier lees je zijn verslag.

Verslag: Leaphy Flitz

Door: Jason Storm

De Leaphy Flits robot opbouwen

  1. Ga naar https://leaphy.nl en zoek de instructiefilmpjes voor de Leaphy Flitz robot.
  2. Als je de link aangeklikt hebt, ga je naar het kopje ‘bouwen’ op de website en daaronder klikken.
  3. Dan wordt je doorgelinkt naar een nieuwe pagina en daar kies je voor “Leaphy Flitz’.
  4. Vervolgens klik je op het bouwfilmpje van Leaphy Flitz en bouw je de Flitz robot volgens de instructies in de verschillende bouwfilmpjes. Dit is volgens een stappenplan uitgewerkt en je kunt gewoon de stappen volgen. Als je verder leest laat ik je zien hoe dat voor elk instructiefilmpje gaat.

Wat ik jammer vind, is dat er niet eerst gekeken wordt naar de inhoud van het pakket. Zo kun je namelijk niet controleren of je alle onderdelen hebt. Dit zat er in het pakket. Bij stap 7 heb je ook lijm nodig. Dit zit niet in het pakket.

Filmpje 1: Stap 1: UNO

Dit heb je nodig voor stap 1. Je moet hierbij goed kijken naar de gaatjes op het poppetje.

Vervolgens bevestig je met 2 kleine schroefjes de UNO op het poppetje. De puntjes van de schroefjes kunnen er aan de achterkant uitkomen. Je kunt eventueel iets onder het poppetje leggen, zodat je geen krassen krijgt op de ondergrond door de puntjes van de schroeven. Of je draait de schroefjes niet helemaal vast, zodat de puntjes er niet achter uitsteken.

Filmpje 2: stap 2: het lampje bevestigen

Let hierbij op dat je 4 draadjes hebt. Je moet de 2 bovenste gaatjes gebruiken om de schroefjes te bevestigen. De puntjes van de schroefjes mogen er aan de voorkant uitkomen, want daar plak je later de ogen over heen.

Let op: als je dit filmpje bekijkt, zijn de armen ineens bevestigd aan het poppetje zonder instructie. Dus deze moet je blijkbaar ook bevestigen. Hiervoor heb je de vier grote schroeven en bouten nodig en de armdelen. Als je de armdelen wil laten bewegen, moet je de bouten niet te strak vastdraaien. Voor de armen moet je filmpje 4: stap 4 gebruiken.

Voor de aansluiting van het lampje kun je eventueel het schema op pagina 5 van het boekje gebruiken.

RGB-Led UNO
GnD
R Poort 3
G Poort 5
B Poort 6

Filmpje 3: Stap 3: Batterijhouder

Als je de batterijhouder vastzet, is het misschien handig om eerst allebei de schroefjes er losjes in te doen. Anders gaat de batterijhouder scheef.

Filmpje 4: Stap 4: De armen

De armen kun je in filmpje 2: stap 2 zien.

Filmpje 5: stap 5: Handsensor

Je hebt de handsensor nodig en 3 draadjes en 2 kleine schroefjes. Als je het poppetje met de voorkant naar boven legt, wordt de handsensor aan de voorkant van de rechterarm vastgemaakt. De draadjes bevstig je door het onderstaande schema te gebruiken. Je kunt dit ook uit het boekje halen.

Handsensor UNO
S Poort A2
Middelste pin Poort A1
Poort A0

Filmpje 6: Stap 6: Buiksensor

Let op: in het filmpje wordt de buiksensor verkeerd bevestigd! De persoon in het filmpje bevestigd de buiksensor niet volgens het schema in het filmpje en in het boekje.

Zie filmpje: verkeerde bevestiging!

Zie foto’s hieronder: de juiste bevestiging! Volgens het schema:

Buiksensor type 2 UNO
Out Poort 8
Vcc Poort 9
Gnd Poort 10

Filmpje 7: Stap 7: Oogjes en voeten

Let op: bij deze stap heb je lijm nodig om de oogjes vast te plakken! Tip: als je gaat coderen, is het handig om eerst de voetjes weer te verwijderen. Anders zitten ze in de weg.

En nu is het tijd om te coderen!!!

Veel plezier!