Op het internet kan je veel vinden: foto’s, teksten en zelfs ontwerpen van andere mensen. Deze dingen zijn met een bepaald doel op het internet gezet, en als bezoeker mag je er naar kijken. Maar wat mag je er nog meer mee? En hoe zit dat met de zaken op de website van Junior IOT?

Wat je op het internet vindt mag je niet altijd gebruiken

Voor alle dingen geldt een copyright – waardoor je moet nadenken over wat je er mee mag doen. Soms zou je bijvoorbeeld een foto gratis mogen gebruiken, maar het kan ook zijn dat je er (achteraf) misschien voor moet betalen. Er zijn vervelende voorbeelden van mensen die een hoge rekening moesten betalen nadat ze een foto van het internet op hun website hadden geplaatst. Als je je eigen foto’s gebruikt heb je dat probleem niet. Dit geldt voor foto’s, teksten en alle andere soorten informatie.

Op de website van Junior IOT vind je ook wel eens informatie die van andere sites afkomstig is. Ik laat daarbij duidelijk een bronvermelding zien, zdat je weet dat dit ook elders is gepubliceerd. Het gebruik van foto’s waar ik zelf niet mee te maken heb probeer ik te voorkomen, en ik zoek uit of er restricties zijn. We gebruiken eigenlijk vooral de tekst vanuit artikelen die we voor de betreffende publicatie zelf hebben geschreven, en artikelen die direct over Junior IOT schrijven.

We vinden dat we zonder duidelijke en persoonlijke toestemming geen lesmateriaal mogen kopiëren van andere websites. En zo mag ook ons lesmateriaal niet worden gekopieerd.

Publiceer niet iets van een ander

Nooit zullen we zonder toestemming content van andere mensen overnemen op onze website.

Een voorbeeld: Om de informatie handboeken van onze bus te gebruiken hebben we een persoonlijke inlog code gekregen van de website van de fabrikant. Daar staat mooie oude documentatie die we graag willen laten zien. Als je niet weet of dat van de fabrikant mag, dan moet je er op rekenen dat je deze documenten niet zomaar op het internet mag publiceren. Wij kiezen ervoor om deze informatie niet op onze website over te nemen. Op deze website geef ik daarom de links waar je alleen bij kan als je daar de juiste inlog hebt.

Dit geldt zeker ook voor lescontent: Soms willen we onze leerlingen verwijzen naar content die op andere websites staat. We controleren dan of de betreffende content duidelijk bedoeld is voor zo’n verwijzing. Wanneer we de auteur persoonlijk kennen vragen we toestemming. We nemen nooit zonder toestemming lescontent over op onze website.

Publiceer geen geheimen van jezelf

Op het internet moet je ook voorzichtig zijn over hoeveel informatie je deelt. Je ziet bij de informatie over onze bus ook een lang registratie nummer staan. Onze bus is niet meer op de weg geregistreerd, en ik heb gemerkt dat het geheime registratie nummer van onze bus al via andere plaatsen op het internet bekend is. Hier doen we niet moeilijk meer over, dat mag je zien. Maar pas op met het publiceren van dit soort informatie, zeker als het over andere mensen gaat!

Ook je eigen foto’s mag je niet altijd op internet zetten

Je mag ook de foto’s die je zelf maakt niet altijd zomaar op het internet zetten. Er zijn nieuwe regels over wat wel en niet mag. We merken in de laatste jaren dat ook andere groepen en bedrijven hier nog erg aan moeten wennen.

Een voorbeeld van onze regels: Als er personen prominent én herkenbaar in beeld komen dan moet je eerst schriftelijk toestemming vragen. Bij nieuwe foto’s zorgen we ervoor dat de mensen er in de meeste gevallen niet herkenbaar op staan.

Het kan gebeuren dat ik per ongeluk iets post waar iemand het achteraf toch niet mee eens is. Natuurlijk zullen we de foto dan verwijderen. Als je dat aan ons laat weten dan maken we dat meteen in orde.

Copyright en regels over de materialen van Junior IOT

Met bovenstaande regels in gedachten, hebben we ook de regels opgesteld hoe de content van Junior IOT gebruikt kan worden.

Auteursrecht en eigendom

Het auteursrecht van een publicatie blijft bij diegene die het origineel heeft bedacht of beschreven.

De publicaties van Junior IOT zijn in de meeste gevallen door ons zelf geschreven, of ze zijn gemaakt door mensen die werken voor Junior IOT. Het auteursrecht en eigenaarschap ligt in dat geval bij de mensen achter Junior IOT. Ook bij Junior IOT materialen die al dan niet in opdracht van Junior IOT zijn aangepast, gekopieerd of geredigeerd blijft het auteursrecht en eigenaarschap bij de mensen achter Junior IOT.

Bij werken die we met toestemming van anderen op onze website overnemen, blijft het auteursrecht en het eigendom bij die mensen. De auteur kan aangeven hoe en hoelang de publicatie mag worden gebruikt.

Mag iemand onze informatie gebruiken?

Je mag gerust informatie van onze site gebruiken om een nieuw artikel over Junior IOT te schrijven. Wanneer je dan tekst overneemt, dan moet je er altijd een bronvermelding bij zetten. Hoe meer mensen onze verhalen zien, hoe beter. Zorg dan altijd dat duidelijk is dat je het niet zelf hebt verzonnen.

Foto’s van onze website waarop waar iemand erg duidelijk in beeld komt mag je niet gebruiken, totdat je echt ook toestemming van de persoon zelf hebt.

Mag iemand onze lessen gebruiken?

De lessen die op onze website staan, mag je niet zonder onze schriftelijke toestemming kopieren of overnemen. Niet een stukje, niet met andere woorden, niet op het internet of op andere materialen. Het mag ook niet wanneer je het wat aanpast. Dat geldt ook voor onze lessen en materialen die je op andere plekken vindt. Overleg met ons over je wensen.

Een aantal materialen mag je vanaf onze website wel gebruiken, bijvoorbeeld om les te geven. In dat geval zie je dat onderaan deze pagina’s hiervoor toestemming wordt gegeven.

Onze materialen delen?

Sommige projecten en andere materialen delen we hier, of op github als open source. Gebruik ze voor je eigen projecten, en laat mij weten wat je ervan vindt. Zo delen we onze ervaringen.

Data die we met onze sensoren produceren is ook open beschikbaar. Dat is dan bijvoorbeeld IOT meetdata die voortdurend wordt gegenereerd. Op dit moment bestaat dat uit enkele test-meetpunten met elk zo’n 300 metingen per dag.

Voor andere informatie en content van Junior IOT geldt in het algemeen dat het kopieren niet is toegestaan. We hebben licentievormen waarbij bijvoorbeeld een non-profit organisatie wel gebruik mag maken van de Junior IOT website om workshops te geven.

Commercieel gebruik van (delen van) onze materialen is niet toegestaan. Eerlijk is eerlijk. Mocht dat zonder onze toestemming wel gebeuren dan moet je een evenredig deel van de omzet met ons delen, waarvoor we harde regels hebben – en die weet je dan nog niet. In overleg kunnen we onze licentievoorwaarden met je delen. Overleg daarom van te voren om duidelijke afspraken te maken.