Duco heeft de in juni 2024 de MagicBit voor ons onderzocht.
Wat zien we?
We hebben voor deze test twee types beschikbaar
- Core
- Tiny (de kleinere)
De MagicBit Core, easy innovation for everyone
Dit is de grootste versie, waar ook een Oled display op zit. Het board is ook echt groter. Het heeft knoppen, een potmeter, leds en een buzzer. Er zit een losse module met 4 pootjes, bij wat lijkt op een IR zender of ontvanger. Op de hoeken van het boardje kan je uitbreidingen aansluiten met vier pinnen. Micro USB. En een batterij aansluiting met lader voor 3,7 LiPo. Losse batterijhouder met deksel voor 3 AA batterijen.
De MagicBit Tiny, STEM learning kit voor 8+ met 20+ projects in a single kit
Dit is een kleiner bordje, met wat onderdeeltjes op het bordje. 2 IR zend/ontvangers, buzzer, en in de doos wat onderdelen waaronder 2 gele motoren met wielen, en een IR afstandbediening. Er zit ook een mysterieus siliconen slangetje bij, en diverse houten onderdelen om een rijdende robot te maken. Deze set lijkt goed geschikt om een lijnvolg robot te maken. De aansluitingen naar de werkelijke wereld bestaan uit een dubbele strip met in totaal 16 gaatjes. En een batterij aansluiting met lader voor 3,7 LiPo. Losse batterijhouder zonder deksel voor 3 AA batterijen. Losse batterijhouder voor een 3,7 LiPo batterij cell.
Wat is hier zo bijzonder aan?
Het allereerste wat ons opvalt is dat ze geel zijn.
Core bijzonderheden
De spec geeft aan dat het een ESP32 is, te besturen met WiFi, bluetooth en USB. Deze herkennen we van de Junior IOT WiFi robot challenge!
Op deze versie zitten al twee motordrivers (voor twee motoren). Wow wat gaaf.
Tiny
De processor van de Tiny ziet er anders uit. We zullen onderzoeken wat dit precies is.
Het is bijna ongelovelijk, ook op dit apparaat zitten al twee motordrivers!
Veelzijdigheid
Na een aantal experimenten vertelt Duco dat dit model enorm veelzijdig is. Je kunt de bijgeleverde software gebruiken, en het werkt ook via de Arduino IDE (als je eerst netjes de bijbehorende drivers installeert)
Duco wilde een robot ontwikkelen, maar omdat hier alles al op zit hoeft dit niet meer!
Aanzetten van de Core
De Core zet je gewoon aan, bijvoorbeeld door het aan de USB te hangen. Op dit moment kan je via de draaiknop (potmeter) en drukknoppen al diverse mogelijkheden bekijken. De eerste pagina van het boekje helpt je om dit te ontdekken. We denken dat kinderen zich hier naast een gewone technologieles 10-20 minuten mee kunnen vermaken. Zo krijgen ze meteen wat feeling wat het dingetje ongeveer kan.
We ontdekken dat dit programma standaard in de flash zit, en deze mogelijkheden blijven aanwezig als je er ook een Arduino programma in zet! Bovendien kan je dit altijd weer opnieuw uploaden.
MagicBit Academy
De volgende pagina in het boekje stuurt je naar de website van Magicbit: academy.magicbit.cc
Hier moet je inloggen, waarvoor je een code in het setje hebt. (…uitzoeken…) Dan het je allemaal learning lessons. Deze zijn mooi om te verkennen wat je kan. MagicBlocks en MagicCode, en ook een les hoe je met de Arduino IDE kunt werken met de MagicBit.
MagicCode = Scratch
Hiermee kan je werken op een website, of op de eigen laptop. Je programmeert met blokken zoals Scratch, en ze hebben hun best gedaan om het heel erg mee overeen te laten komen. Kan je werken met Scratch, dan kan je dit ook.
MagicBlocks = Nodes met NodeRed
MagicBlocks.io is een platform waarbij je met nodes een programma bouwt. Dit gaat als flowchart, wat lijkt op apparaatjes die met lijntjes aan elkaar zit. Dit is volgens de handleiding een beperkte versie van NodeRed. Je zou hier een uitgebreider abbonement op kunnen nemen.
Dit kan je naar je apparaat sturen met wifi of USB. Dit is voor Duco een compleet nieuwe aanpak, en Duco heeft in zijn leven toch al best veel gezien. We zien dit op dit moment als meer geavanceerd dan wat we tot nu toe binnen Junior IOT hebben gedaan.
Arduino IDE
On de Academy zie je duidelijke help voor het gebruik van de Arduino IDE.
MicroPython
Je kunt ook MicroPython op je laptop installeren. Vanuit de Academy wordt je ook hier naartoe doorgestuurd.
Mobile App
Duco is nu bezig met het installeren van de mobiele app. Met deze app zou je ook dezelfde dingen moeten kunnen.
Conclusie over programmeermogelijkheden
Na een kleine introductie kunnen kinderen al wat voor elkaar krijgen.
Ook als kinderen al wat kunnen programmeren, dan stappen ze soepel over naar deze projecten. In een les krijgen ze al heel wat voor elkaar.
Maar meester, ik wil wat in C programmeren. Dat kan ook gewoon, of in Python! We denken dat ook deze kinderen (inclusief onze volwassen vakdocenten) niet snel uitgekeken raken op de mogelijkheden.
Referenties in de Media
In de media wordt geroepen dat het een geweldige learning toepassing is voor STEM, programmeren, robot bouwen, zonder dat je hoeft te programmeren.
Robots
We zien in de media een robotarm, lijnvolgrobot en meer. Er zitten aan de grote zeker genoeg pootjes, en bij de kleine ook wel.
Idee over lesprogramma in de Junior IOT klas
Spelen met het dingetje
Op onze pagina beschrijven we hoe je hem aanzet, waar je met het potmetertje de programma’s vindt. Kinderen ontdekken hoe je een muziekje maakt en waar de spelletjes zitten. Ze kunnen een motortje aansturen, en iets onderzoeken met een LDR. Allemaal vanuit het hoofdmenu.
Dit kan bij twee personen, bij drie zal iemand zitten te niksen.
Magic Code – Scratch programmeren – magicbit.cc/magiccodelive
Op onze pagina beschrijven een les: Begin maken met besturen van apparaatjes, ledjes, servo’s, beeldscherm.
Je hoeft niets te installeren. In chrome ga je naar de website. De magicbit zet je net het draaiwieltje op ‘magiccode’. Dan stuit je hem aan op de USB. In de website kies je het soort device en je kan vanaf dit moment je programma naar het ding sturen.
–> Duco gaat testen op school of het ook werkt bij de chromebook op school
Zo kunnen ze wat leren over programmeren. Dan ook lussen en variabelen. Duco zou de code nog willen zien als tekst (zoals bij Pictoblocks)
Arduino IDE
Je moet kinderen een reden geven om te willen programmeren, laat ze maar spelen in TinkerCad. De code load je dan naar het apparaat via de Arduino IDE. Dat heeft Duco gedaan met de Nano’s. Het is nog even onderzoeken hoe de les met de Magicbit en Arduino IDE zou moeten (en of dat nodig is).
Incrementele voorbeeld lessen.
Welke programmeerstappen heb je nodig om een robot te bouwen? Dit is een Duco les. Dit is basic, maak iets waardoor het beweegt. Dat het naar links gaat als hij een muur ziet. Bij de Tiny kit zitten de onderdelen (motoren, afstandsensor, sensoren, schroeven, houtjes) voor lijnvolgrobot. Duco hoeft nu niet meer van een Arduino Nano een robot te ontwerpen.
Projecten bouwen
Ze kunnen het project weer opslaan. (Tip: het vakje voor de naam van je project mag groter)
De volgende keer kunnen ze het apparaat weer in elkaar zetten en hun software er weer op zetten.
Hun project in elkaar willen laten zitten, dat is eigenlijk niet zo nodig omdat je het zo weer in elkaar prikt.
Vergelijking met andere mogelijkheden
Vergelijking van de MagicBit met Arduino
De Arduino is lekker basic. De MagicBit is lekker uitgebreid. Voor meer geïnteresseerde of meer betrokken kinderen is de Arduino een interessant vervolg.
Vergelijk van de MagicBit met BBC MicroBit
De MicroBit heeft leuke aansluit dingen, meer geschikt voor net jongere leeftijd. Dit voelt meer als een intro in vergelijking met de MagicBit. Het Oled scherm van de MagicBit is heel aantrekkelijk.
Met MagicBlocks kan je meerdere WiFi devices maken. Er wordt geadverteerd dat je hier pure IOT netwerken mee kunt maken. Duco heeft hier al zin in!
Wens bij Junior IOT
Bij Junior IOT willen we lekker industriele dingen gebruiken. Dingen die je in de industrie tegen kan komen. De look en feel van de MagicBit voelt dichter bij wat serieus gebruikt wordt; dichter bij de Arduino. Je leert hier al mee hoe je poorten bestuurt en reële toepassingen bouwt.