Skip to main content
search
0

Deze pagina helpt je bij de kennismaking met de MagicBit. Je vind hier een aantal eerste opdrachten om je te inspireren om zelf nog meer projecten te bedenken. Kijk ook eens naar het hele MagicBit portfolio: https://junioriot.nl/magicbit/

Twee versies: de MagicBit Core en de MagicBit Tiny.

De Tiny is het kleinste van de twee. De Core versie heeft een display, en de Tiny gebruikt in plaats daarvan een kleuren led. We vinden het handig om de ontdekkingstocht te beginnen met de grotere versie, en dan voor je eigen programmeeropdrachten over te stappen naar de Tiny.

Beide apparaatjes kan je aanzetten met een micro-USB kabel, of met een 3,7 LiPo batterij. Als je de USB kabel en de LiPo batterij tegelijk aansluit, dan wordt de batterij opgeladen. Het is ook mogelijk om deze apparaatjes te laten werken met gewone batterijen.

We hebben ontdekt dat je met beide MagicBits ongeveer hetzelfde kunt doen. Je kunt zonder extra hulpmiddelen allerlei dingen aansturen zoals motors, servo’s, leds en veel meer. Ook kan op het apparaatje knoppen en sensors aansluiten als inputs voor je programma’s. Als je het apparaat aanzet, dan kan je meteen aan de slag met de voorbeeld programma’s die er al in zitten. Je kunt ook makkelijk nieuwe programma’s maken. Programmeren is heel makkelijk, en is eigenlijk geschikt voor alle leeftijden. Programmeren kan namelijk op allerlei manieren en in veel verschillende talen. Je gebruikt een USB kabel voor het programmeren.

Bij de MagicBit Core kan je ook WiFi en/of bluetooth gebruiken voor het programmeren en voor de communicatie.

Op deze pagina beschrijven we hoe wij zelf al veel mogelijkheden ontdekken. Het geeft niet als de software op jouw apparaat inmiddels al wat nieuwer is, je ontdekt vanzelf de nieuwe mogelijkheden.

Heb je al zin om dit allemaal te ontdekken?

Als je nog geen MagicBit hebt

Miet iedereen heeft een MagicBit Core of MagicBit Tiny. In de klas kunnen vaak ook andere apparaten aanwezig zijn. Het is dan handig om te onderzoeken wat het verschil is van de MagicBit met de meest populaire apparaten:

  • Arduino. Vanaf 2005 wordt de Arduino gebruikt als een van de eerste makkelijk te programmeren apparaten waarmee je projecten kunt bedienen. Er zijn veel versies ontwikkeld, met allerlei extra mogelijkheden. De Arduino is nog steeds enorm populair, maar inmiddels zijn er nieuwe apparaten die nog makkelijker te gebruiken zijn.
  • Raspberry Pi. In 2012 is de Raspberry Pi op de markt gekomen. Deze kan je gebruiken voor zeer uitgebreide mogelijkheden. Het is in de kern een complete computer met zelfs een beeldscherm aansluiting. De Raspberry Pi is goed in te zetten voor het meer complexe ICT onderwijs.
  • ESP en ESP32. De ESP8266 van 2014 werd in 2016 opgevolgd door de ESP32. Door de zeer lage prijs worden beide nog in veel populaire apparaten verwerkt. Vanwege de krachtige CPU en de ingebouwde WiFi en Bluetooth is dit bijzonder voordelige apparaat snel enorm populair geworden onder de electronica enthousiastelingen.
  • BBC Micro:bit. In 2016 introduceerde de BBC de Micro:bit, bedoeld om beginnende leerlingen nog makkelijker kennis te laten maken met electronica en programmeren. Dit product heeft aantrekkelijkere mogelijkheden, en is makkelijker te programmeren dan de Arduino, Raspberry Pi en de ESP32.
  • MagicBit. Ontstaan in 2019, biedt MagicBit een gedetailleerd platform voor een brede doelgroep van beginnende leerlingen tot ervaren experts. Toegankelijke projecten helpen bij de inspiratie voor technologie. De meer uitgebreide mogelijkheden geven de ruimte deze inspiratie verder te verdiepen. Stap over van de MagicBit Core naar de MagicBit Tiny om nog dieper te gaan met je eigen programmeeropdrachten.

In de serie hieronder gaan we eerst aan de slag met de MagicBit Core. Kijk nog eens goed of je de MagicBit Core met display hebt, of de kleinere MagicBit Tiny.

De MagicBit Core in de Stem Learning Kit pakketten Learner, Pro, Explorer en Master

De MagicBit Core wordt ook geleverd als pakket met allerlei onderdelen. Je kunt dan meteen ontdekken hoe alle modules en sensoren werken. Bij de grotere pakketten kan je dan meteen aan de slag met de kant en klare Magicbot robotwagen. Bekijk het hele portfolio: https://junioriot.nl/magicbit/

Als je de MagicBit Core aanzet kan je meteen beginnen

MagicBit Core aanzetten

Bij de Magicbit Core zie je midden op de voorkant een beeldscherm of display. Je ziet ook twee grote drukknoppen, een draaiknop en allerlei tekst en symbolen. Aan de rand van het bordje zie je zwarte blokjes, dit zijn de uitbreidingspoorten. Op de hoeken zie je glimmende rondjes, dat zijn aansluitpunten voor snoeren met een krokodillenklem. Rechts boven het schermpje zit een rond dingetje met streepjes, dit is de LDR lichtsensor. Bij een nieuw apparaat zie je nog een folie op het scherm, met een groen hoekje – dit mag je er van af halen.

  • Kijk maar eens welke onderdelen je kunt vinden.

Op de achterkant zie je achter de draaiknop de aansluiting voor de micro-USB kabel.

  • Sluit de micro-USB kabel aan, zodat het apparaatje aan gaat.

De MagicBit maakt een kort geluidje, en komt nu met de vraag: ‘Select Mode’, Rotate knob to select mode.

tip voor de vakdocent: Als het display iets anders toont, dan heeft iemand misschien de software op het apparaat aangepast. Je kunt de juiste software er weer makkelijk opzetten: Sluit de MagicBit aan op je computer. Ga naar deze pagina: https://magicbit.cc/uploader/  Kies bij ‘select board’ voor MagicBit, en klik Connect. Indien Connect niet werkt, kies dan eerst voor ‘Install Drivers’. Klik dan bij ‘stap 2’ op de knop ‘MagicBit OS’. Er gaat een groen lichtje aan op de achterkant van het apparaat, en de firmware wordt geladen; dit kan een paar minuten duren.

Example: Music.

Het makkelijkste is om eerst een muziekje te spelen.

Je begint vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Examples’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Examples te kiezen.

De MagicBit geeft nu verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke voorbeelden er zijn. Op dit moment zie ik daar: Graph, Dimmer, Auto Light, Music, Wire tester, Volt Meter, Ohm Meter, Motor, Counter, Keyboard en WiFi. Bij sommige dingen hebben we extra spullen nodig om aan te sluiten. We willen nu eerst naar ‘Music’.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Music’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

Op het scherm staat nu ‘Music’. Je ziet nu dat er op het scherm een paar liedjes worden genoemd. Met de rechter drukknop kan je naar het volgende muziekje.

  • Druk een paar keer op de rechter drukknop om andere liedjes te kiezen.
  • Met de linker drukknop ga je terug naar het keuzemenu voor ‘Examples’.

Example: Counter.

Je begint vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Examples’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Examples te kiezen.

De MagicBit geeft nu verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke voorbeelden er zijn. Op dit moment zie ik daar: Graph, Dimmer, Auto Light, Music, Wire tester, Volt Meter, Ohm Meter, Motor, Counter en Keyboard. We willen nu naar ‘Counter’.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Counter’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

Het schermpje telt nu hoe vaak je op de rechter drukknop drukt. Probeer dit maar eens!

Example: Keyboard. Maak een scroll tekst.

Je begint vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Examples’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Examples te kiezen.

De MagicBit geeft nu verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke voorbeelden er zijn. Op dit moment zie ik daar: Graph, Dimmer, Auto Light, Music, Wire tester, Volt Meter, Ohm Meter, Motor, Counter en Keyboard. We willen nu naar ‘Keyboard’.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Keyboard’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

Gebruiksaanwijzing: Door aan de draaiknop te draaien verander je de letters. Met de rechter drukknop kies je deze letter. Als je even wacht, dan gaat de tekst over je scherm bewegen. Met de rechter drukknop kan je dan de tekst verder aanvullen. Druk op ‘reset’ op de achterkant om alles te wissen.

  • Probeer zelf om jullie naam in te voeren.

  • Druk op de linker drukknop om terug te gaan naar ‘Examples’

Example: Graph. De grafiek van de LDR sensor om te kijken hoe sterk het licht schijnt.

Het is nu interessant om de lichtsensor te proberen. Hieronder zie je hoe je bij de vraag ‘Select Mode’ kiest voor ‘Examples’, en dan ‘Graph’ om de LDR grafiek te zien.

Je begint vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Examples’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Examples te kiezen.

De MagicBit geeft nu weer verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke voorbeelden er zijn. Op dit moment zie ik daar: Graph, Dimmer, Auto Light, Music, Wire tester, Volt Meter, Ohm Meter, Motor, Counter, Keyboard en WiFi. Bij sommige dingen hebben we extra spullen nodig om aan te sluiten. We willen nu naar ‘Graph’.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Graph’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

Op het scherm staat nu ‘LDR Graph’. Je ziet nu dat er op het scherm een grafiek wordt weergegeven. De ronde LDR zit rechts boven het scherm. Dit is een klein dingetje met streepjes erop. Met je vinger kan je ervoor zorgen dat de LDR meer of minder licht ziet.

  • Hou je vinger dicht bij de LDR en kijk hoe de grafiek verandert.
  • Zoek een plek waar meer licht is. Verandert de grafiek?

Met de rechter drukknop kan je ook andere grafieken kiezen. Op dit moment zie ik de keuzes: LDR en ADC. Voor de ADC grafiek kunnen we iets aansluiten op de zwarte aansluitblokjes, dit doen we nu nog niet.

Met de linker drukknop kan je weer terug naar de lijst ‘Examples’.

Example: Dimmer

Een dimmer wordt gebruikt om het licht feller of minder fel te maken.

Je begint vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Examples’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Examples te kiezen.

De MagicBit geeft nu verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke voorbeelden er zijn. Op dit moment zie ik daar: Graph, Dimmer, Auto Light, Music, Wire tester, Volt Meter, Ohm Meter, Motor, Counter, Keyboard en WiFi. We willen nu naar ‘Dimmer’.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Dimmer’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

Nu kan je het licht feller of minder fel maken.

  • Draai aan de draaiknop, en kijk welke leds aan de achterkant veranderen.

Je ziet hier een rood, oranje, groen en blauw ledje.

Example: Dimmer. Met een extra ledje in de aansluitstrip.

Het vorige voorbeeld van de dimmer kunnen we uitbreiden met een extra ledje. Voorzichtig kies je daarvoor de juiste plek in de aansluitstrip. Je kunt op de foto hieronder klikken om het beter te kunnen zien.

  • Kijk of je bij de grote aansluitstrip de markering kunt vinden met de tekst ‘M2-‘
  • Zoek ook waar de aansluiting zit met ‘3.3V’

Op deze plek willen we een ledje aansluiten.

  • Steek het langste pootje van het ledje in de aansluiting ‘3.3V’, en het andere pootje in aansluiting ‘M2-‘
  • Doet je ledje het nu?

We willen dit ledje nu bedienen.

  • In het voorbeeld ‘Dimmer’ verander je de lichtsterkte.
  • Verandert het ledje als je aan de draaiknop draait?

Tip: Een ledje heeft niet altijd een goede verbinding als je deze los in de aansluiting steekt. Het mooiste is om daarvoor ‘jumper wires’ te gebruiken, waar je het ledje aan kunt solderen. Zie ook de Junior IOT Soldeeroefening om te leren solderen.

Extra:

Hoe ontdek je zelf welke plek je moet gebruiken voor de led? Op het plaatje van de ‘pin-out’ staan alle aansluitnummers.

We hebben nu de rode, gele, groene en blauwe led bediend. Op het plaatje van de ‘pin-out’ kan je ontdekken dat de rode, gele, groene en blauwe led verbonden zijn aan pin nummers 27, 18, 16 en 17. Als je goed kijkt, dan ontdek je dat dit ook de pin nummers zijn voor Motor 1 en Motor 2. Je kunt in de zwarte aansluitstrip ontdekken waar de verbinding zit voor de motors, dit is aangegeven met M1+, M1-, M2+ en M2-. Zo ontdek ik dat de aansluiting M2- en de aansluiting 3.3V naast elkaar zitten, en dan probeer ik even of ik met deze M2- en 3.3V aansluitingen een ledje kan laten branden.

Examples: Night Light

Een nachtlamp wordt gebruikt om het licht aan te laten gaan als het donker is.

Als het kan, dan sluit je de MagicBit aan op een LiPo batterij in plaats van de USB kabel. Dit is om de ledjes een beetje te beschermen.

Je begint vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Examples’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Examples te kiezen.

De MagicBit geeft nu verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke voorbeelden er zijn. Op dit moment zie ik daar: Graph, Dimmer, Auto Light, Music, Wire tester, Volt Meter, Ohm Meter, Motor, Counter, Keyboard en WiFi. We willen nu naar ‘Dimmer’.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Auto Light’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

Belangrijke tip: bij dit voorbeeld word de motor driver gebruikt. Als je MagicBit op een USB snoer is aangesloten dan zal er 5 Volt naar het ledje gaan, en dat is eigenlijk te veel. Het ledje wordt dan te warm en kan snel stuk gaan. Een kapot ledje gooi je weg in de afvalbak.
Als je de MagicBit aansluit op een 4,2 Volt LiPo batterij, dan zal het ledje minder snel stuk gaan. Nog beter is het om een weerstand te gebruiken, zie ook de Junior IOT Breadboard oefening om precies te leren hoe dat zit.

Nu zie je de settings voor de automatische verlichting.

  • Draai aan de draaiknop om het getal bij ‘set’ in te stellen.
  • Beweeg je vinger over de LDR en kijk hoe het getal bij ‘LDR’ verandert.
  • Kijk of je op deze manier de leds op de achterkant aan- en uit kunt schakelen.

Aan deze leds is ook de motorbediening gekoppeld voor Motor 1 en Motor 2. We kunnen in de grote aansluitstrip een ledje toevoegen die aan zal gaan wanneer een motor wordt aangestuurd.

  • Steek een led met het langste pootje in M1-, en het andere pootje in M1+
  • Kan je dit ledje ook aan- en uitschakelen door met je vinger over de LDR te gaan?

Voorbereiding: Motors kiezen en klaarmaken

Bij het voorbeeld met de besturing voor motors heb je een DC motor nodig. Je kunt kiezen voor veel verschillende soorten motors, afhankelijk van wat je wilt maken. We geven enkele voorbeelden:

  • N20 motor. Dit is een heel klein motortje met een zichtbare tandwielkast. Er zijn veel keuzes beschikbaar met een rotatiesnelheid van minder dan 20 rpm tot meer dan 300 rpm. Kies bijvoorbeeld voor 3-6V, 50RPM, bestelnummer JL-N20-3V-12F-240-41. Deze motors kunnen 150 mA tot wel 350 mA stroom vragen. Als ze onbelast draaien dan vraagt zo’n motor meestal maar 35 mA. We gebruiken deze in kleine afstand bestuurbare robots.
  • Motor type 300. Dit is een populaire motor met door de lage aanloopstroom al bij heel weinig stroom draait. Daardoor is deze ook geschikt voor een zonepaneeltje. Deze motor werkt bij 3 tot 6 volt, en onbelast vraagt deze maar 25 mA. Met een toerental  rond 4.000 tot 8.000 rpm gebruiken we deze voor propellers en ventilators. We gebruiken deze motor soms ook als generator.
  • Micro motor size 130.  Een robuust minimotortje dat voor veel verschillende projecten wordt gebruikt. We kiezen een type welke werkt op 3 tot 7,5 volt. Onbelast neemt deze motor 70 mA, en belast tot 250 mA. Toerental kan oplopen tot meer dan 10.000 rpm.
  • Gele TT motor. Dit is een motor type 130 met een kunststof tandwielkast. Je kunt kiezen voor een enkele of een dubbele as. Onbelast 70 mA, en belast tot 250 mA. Deze wordt veel toegepast in de wat grotere programmeerbare rijdende robots.
  • Geared motor type GA27-370. Voor zwaardere toepassingen gebruiken je deze motor. Kies een type welke werkt van 3 tot 6 volt. Voor onze Junior IOT Battle Robots kozen we deze motor met 130 rpm, bediend met een 2- of 3- cell LiPo en een externe motorcontroller. Je kunt deze motor bestellen van circa 10 tot wel 1400 rpm. Onbelast gebruikt deze 100 mA, belast is de stroom 450 mA waarbij de stroomvraag kan oplopen tot 2A. Dit is echt een motor voor het zwaardere werk!

Als je jezelf afvraagt hoe zwaar de motor mag zijn die de MagicBit mag bedienen, dan kijk op de achterkant van de MagicBit. Je ontdekt daar de motor driver chip L9110S, die we ook in de WiFi robot challenge hebben gebruikt. Kijk maar eens naar de datasheet: https://www.elecrow.com/download/datasheet-l9110.pdf
Het datasheet vertelt ons dat de motorcontroller op de MagicBit per motor continu wel 750 mA kan geven, met een piek van 1,5 A per motor. Dat is best veel!

Het is handig om te weten dat niet elke USB voeding zo’n stroom kan leveren. Een USB poort aan een computer levert vaak maar 500 mA, wat bij een grote motors soms niet genoeg is. Een LiPo batterij kan veel meer stroom leveren, en dan werkt je motor weer een stuk beter. Je mag de LiPo batterij dan tegelijk aansluiten met de USB kabel, zo wordt de LiPo ook meteen opgeladen.

Om de motors klaar te maken, soldeer je aan elke aansluiting een Dupont aansluitsnoertje war je één kant van af hebt geknipt. Hoe dat moet, kan je oefenen bij de Junior IOT soldeeroefening.

 

   

Examples: Motor bedienen

  • Sluit de twee draden van de DC motor aan op het grote aansluitblok. Gebruik daarvoor de aansluitpunten M1+ en M1- en/of M2+ en M2-.

Via het menu van de MagicBit kan je nu de motor bedienen.

  • Op de MagicBit kies je voor Examples, Motor.

  • De snelheid en de richting van elke motor bedien je met de draaiknop. Klik op de rechter drukknop om naar de volgende optie te springen.
  • Op de keuze ‘RUN’ draaien de motors.

Met dit voorbeeld zie je hoe makkelijk je één of twee motors kunt aansluiten op de MagicBit.

  • Probeer voor elke motor wat het kleinste getal is waarbij de motor nog draait.

Met de motorbediening van de MagicBit kan je heel veel projecten bedenken!

   

 

Examples: Volt Meter

Een volt meter wordt gebruikt om te meten hoeveel spanning er wordt opgewekt. We combineren dit graag met een generator om te meten hoe snel een wiel draait.

Je begint vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Examples’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Examples te kiezen.

De MagicBit geeft nu verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke voorbeelden er zijn. Op dit moment zie ik daar: Graph, Dimmer, Auto Light, Music, Wire tester, Volt Meter, Ohm Meter, Motor, Counter, Keyboard en WiFi. We willen nu naar ‘Volt Meter’.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Volt Meter’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

Let op, je mag niet meer dan 3 Volt proberen te meten.

Neem nu je ’type 300′ motor. Hier zitten al twee Dupont snoertjes aan gesoldeerd. Deze motor draait zo licht dat we deze makkelijk als generator kunnen gebruiken om stroom op te wekken.

  • Ontdek waar de aansluiting zit met poort 33. Je vindt deze rechts boven op de MagicBit Core, naast de LDR licht sensor.
  • Sluit de twee snoeren van je motor aan op poort 33 en de GND aansluiting
  • Draai aan het asje van de motor
  • Ontdek welke kant je de motor op moet draaien om een getal te meten. Draai wat harder voor een groter getal.

Als je de aansluitingen omdraait, dan kan je ook de andere kant op draaien om een getal te meten.

Games

Je begint vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Games’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Gameste kiezen.

De MagicBit geeft nu verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke games er zijn. Op dit moment zie ik daar: Dinosaur en Snake Game.

  • Draai aan de draaiknop en kies een spel.
  • Ontdek zelf met de drukknoppen hoe je het spel moet spelen.
  • Met de ‘reset’ knop op de achterkant ga je terug naar het hoofdmenu.

Modules

Bij de onderdelen sets Magicbit Pro en MagicBit Master zitten ook extra modules. Je kunt een aantal verschillende variaties tegenkomen:

  • Temperatuur en vocht sensor.
  • PIR Motion Sensor. Detecteert beweging tot op 5 meter afstand.
  • Infra Rood nabijheid sensor. Digitaal en analoge meting tot 5 centimeter afstand.
  • Tilt sensor.
  • Neo pixel RGB led.
  • IR zender.
  • IR ontvanger.
  • Extension module Black. Koppelstuk voor de grond/vochtigheid sensor en de ultrasoon sensoren.
  • Extension module Blue. Koppelstuk om een servo motor te verbinden.
  • Servo motor.
  • Ultrasoon sensor, meetafstand 2 centimeter tot 4 meter.
  • Grond vochtigheid sensor.

Zonder computer kunnen we via de ‘Modules’ optie op de MagicBit Core alvast kijken wat elke sensor doet.

Module: Proximity

Met de Proximity sensor meet je of er iets heel dicht bij de sensor is. Dit is een Infra Rood nabijheid sensor. Digitaal en analoge meting tot 5 centimeter afstand.

Je begint vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Modules’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Modules’ te kiezen.

De MagicBit geeft nu verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke voorbeelden er zijn. Op dit moment zie ik daar: Proximity, Soil sens, Motion, RGB, Ultrasonic, Servo, DHT 11. We willen nu naar ‘Proximity’.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Proximity’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

De MagicBit toont nu ‘NOT DITECT’. In de hoek van het scherm zie je ook het getal 32.

De Proximity sensor heeft een zwart rechthoekje. Er zitten twee bolletjes op, die naar boven wijzen. Dit is een infrarood zender en een infrarood sensor.

  • Zoek de Proximity sensor op.
  • Sluit deze sensor aan op poort 32.
  • Hou je vinger boven de sensor. Op welke afstand detecteert hij je vinger?

Module: Soil sens

Met de Soil Moisture Sensor kan je de vochtigheid meten van bijvoorbeeld de grond. Je kunt ook je hand op de sensor houden om te meten wat er dan gebeurt.

Je begint vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Modules’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Modules’ te kiezen.

De MagicBit geeft nu verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke voorbeelden er zijn. Op dit moment zie ik daar: Proximity, Soil sens, Motion, RGB, Ultrasonic, Servo, DHT 11. We willen nu naar ‘Soil sens’.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Soil sens’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

De MagicBit toont nu een percentage. Als de sensor nog niet is aangesloten dan verspringt het getal nog een beetje. In de hoek van het scherm zie je ook het getal 32.

De Soil Moisture Sensor heeft de vorm van een grote zwarte pijl. Er hoort een verbinding stukje bij met een zwarte aansluiting.

  • Zoek de Soil Moisture sensor op. Sluit deze aan op het verbinding stukje zodat de zwarte draad op de GND aansluiting komt.
  • Sluit deze sensor aan op poort 32.

Je ziet dat de MagicBit nu een meetgetal toont.

  • Hou je hand op de sensor. Verandert het meet getal? Probeer wie het hoogste getal kan krijgen.

Module: Motion

Met de Motion Sensor kan je meten of er een beweging is in de kamer. We noemen dit ook wel een PIR sensor, wat staat voor Passive Infra Red. De sensor ziet of de warme objecten van plaats veranderen.

Je begint vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Modules’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Modules’ te kiezen.

De MagicBit geeft nu verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke voorbeelden er zijn. Op dit moment zie ik daar: Proximity, Soil sens, Motion, RGB, Ultrasonic, Servo, DHT 11. We willen nu naar ‘Motion’.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Motion’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

De MagicBit toont nu ‘NO MOTION’. In de hoek van het scherm zie je ook het getal 32.

De Motion Sensor heeft een half wit bolletje. Soms ligt dit bolletje nog los, en dan zie je alleen een zilverkleurig tonnetje met een rechthoekig raampje.

  • Zoek de Motion sensor op.
  • Sluit deze sensor aan op poort 32.

Je ziet dat de MagicBit nu wisselt tussen ‘MOTION’ en ‘NO MOTION’. Als de sensor niet reageert, dan moet je misschien de software resetten door de stroom van de MagicBit even los halen en opnieuw aansluiten.

  • Probeer om helemaal niet te bewegen. Komt er een melding ‘NO MOTION’? Probeer of iedereen lang genoeg stil kan blijven zitten.

Module: RGB Neopixel

Met de RGB Neopixel module kan je verschillende kleuren licht maken. Deze module heeft een WS2812B Neopixel led.

Je begint vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Modules’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Modules’ te kiezen.

De MagicBit geeft nu verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke voorbeelden er zijn. Op dit moment zie ik daar: Proximity, Soil sens, Motion, RGB, Ultrasonic, Servo, DHT 11. We willen nu naar ‘RGB’.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘RGB’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

De MagicBit toont nu ‘see rainbow lights’. In de hoek van het scherm zie je ook het getal 33.

De RGB Neopixelmodule heeft een wit vierkant blokje.

  • Zoek de RGB Neopixel module op.
  • Sluit deze sensor aan op poort 33.

Je ziet dat de MagicBit de kleuren van de RGB Neopixel bedient.

Module: Ultrasonic

Met de Ultrasonic Sensor kan je de afstand meten van 2 centimeter tot wel 4 meter.

Je begint vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Modules’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Modules’ te kiezen.

De MagicBit geeft nu verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke voorbeelden er zijn. Op dit moment zie ik daar: Proximity, Soil sens, Motion, RGB, Ultrasonic, Servo, DHT 11. We willen nu naar ‘Ultrasonic’.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Ultrasonic’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

De MagicBit toont nu een afstand. Als de sensor nog niet is aangesloten dan verspringt het getal nog een beetje. In de hoek van het scherm zie je ook het getal 32.

De Ultrasonic Sensor is blauw en heeft de vorm van twee oogjes. Het ene rondje zend ultrasoon geluid uit, en het andere rondje heeft een ontvanger. Er hoort een verbinding stukje bij met een zwarte aansluiting. Zoek ook de kabel erbij om van 4 pootjes te verbinden naar drie pootjes.

  • Zoek de Ultrasone sensor en de benodigdheden op.
  • Sluit de verlengkabel aan. Controleer dat het zwarte snoer aan beide kanten op de GND aansluiting zit.
  • Sluit deze sensor aan op poort 32.

Je ziet dat de MagicBit nu een afstand toont.

  • Probeer nu om verschillende afstanden te meten. Wat is de kleinste en de grootste afstand die de MagicBit kan meten?

Module: Servo

Met een servo motor kan je iets heen en weer laten bewegen. Bij sommige servo’s kan je een heel rondje maken. Maar de meeste servo’s maken een half rondje, van 0 graden tot 180 graden.

Je begint vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Modules’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Modules’ te kiezen.

De MagicBit geeft nu verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke voorbeelden er zijn. Op dit moment zie ik daar: Proximity, Soil sens, Motion, RGB, Ultrasonic, Servo, DHT 11. We willen nu naar ‘Servo’.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Servo’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

De MagicBit toont nu ‘Rotating Servo 0 to 180’. Na een tijdje verandert dit in ‘Rotating Servo 180 to 0’. In de hoek van het scherm zie je ook het getal 26.

De servo is een motor met een blauwe behuizing. Er zijn drie aansluitdraden. De bruine of zwarte draad is de GND.

  • Zoek de servo op. Pak hierbij ook het verbindingsbordje met de blauwe aansluiting.
  • Sluit de kabel aan op het tussenstukje. Controleer dat het bruine (of zwarte) snoer op de GND aansluiting zit.
  • Zet een wit servo armpje op de servo, zodat je straks de beweging goed kunt zien.
  • Sluit deze sensor aan op poort 26.

Als het goed is, zie je de servo heen en weer bewegen.

*** Let op, het lijkt erop dat deze oefening in de laatste versie van de software op de MagicBit niet goed werkt. Het is een goed idee om dan zelf een programma te maken om de servo te laten bewegen. Dit is niet moeilijk.

Modules: DHT 11

De DHT 11 temperatuur en luchtvochtigheid sensor meet temperatuur en luchtvochtigheid. In je werkruimte is voor een mens een temperatuur prettig tussen 18 graden en 22 graden. In de zomer mag dat natuurlijk best wat warmer zijn. Een prettige luchtvochtigheid is tussen 40% en 60%.

Je begint vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Modules’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Modules’ te kiezen.

De MagicBit geeft nu verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke voorbeelden er zijn. Op dit moment zie ik daar: Proximity, Soil sens, Motion, RGB, Ultrasonic, Servo, DHT 11. We willen nu naar ‘DHT 11’.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘DHT 11’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

De MagicBit toont nu een getal voor temperatuur, en een getal voor de luchtvochtigheid. Als de sensor niet aangesloten is, dan zijn beide getallen 0. In de hoek van het scherm zie je ook het getal 32.

De temperatuur en luchtvochtigheid sensor is lichtblauw en heeft de vorm van een doosje met gaatjes. Achter de gaatjes zie je een sensortje zitten.

  • Zoek de Ultrasone sensor op.
  • Sluit deze sensor aan op poort 32.

Je ziet dat de MagicBit nu een temperatuur en luchtvochtigheid toont.

  • Is de gemeten temperatuur en luchtvochtigheid goed voor een plek om in te werken? In je werkruimte is voor een mens een temperatuur prettig tussen 18 graden en 22 graden. In de zomer mag dat natuurlijk best wat warmer zijn. Een prettige luchtvochtigheid is tussen 40% en 60%.
  • Adem nu een paar keer op de sensor. Zie je de getallen veranderen?

Robotics

Als je twee motors met wielen hebt, kan je met de MagicBit heel makkelijk een rijdende robot maken. Hieronder geven we een voorbeeld met de gele motors en een voorbeeld met de N20 motoren.

Tip: De Magicbot uitbreiding is een extra set die van de MagicBit een rijdende robot maakt. In één stap heb je dan een wifi robot, een lijn-volg robot en een anti-bots robot. Via de menu optie ‘Robotics’ kan je dan alle mogelikheden meteen al bedienen.

Om elkaar te inspireren geven we hier enkele super simpel zelf-bouw voorbeelden voor een WiFi robot met de MagicBit. Met deze stappen maak je eerst even kennis met de onderdelen. Zo kan jij in de makerspace extra onderdelen ontwerpen om een nog veel coolere robot te bouwen.

Eenvoudige robot met de MagicBit Core en twee gele motors

We gebruiken voor deze versie:

  • Twee gele motors met een dubbele as
  • Twee wielen met rubber band die passen bij de gele motors
  • Tandestoker stokjes
  • Elastiekje
  • LiPo batterij

We willen de gele motors op een manier bij elkaar voegen zodat ze niet verdraaien. In dit voorbeeld gebruiken we daarvoor houten stokjes.

  • Gebruik de stokjes om de as van beide motors te koppelen.
  • Steek de stokjes in de gaten van de gele motors om ze verder te verbinden. Het geeft niet als alles een beetje wiebelt.

  • Leg de LiPo batterij op de motors.
  • Verbind alles losjes met een elastiek.

  • Leg nu de MagicBit Core er boven op.
  • Doe de elastiekjes hier ook omheen zodat alles een beetje blijft zitten.

De motor draden zitten nog los, die gaan we straks aansluiten. De LiPo batterij mag je nu wel aansluiten. We gebruiken het robotprogramma van de MagicBit om de motoren goed om aan te kunnen sluiten.

  • Sluit de LiPo aan op de MagicBit. Het scherm gaat aan.

Op de MagicBit begin je in het menu vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Robotics’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Robotics’ te kiezen.

De MagicBit geeft nu verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke voorbeelden er zijn. Op dit moment zie ik daar: Line Follower, Obstacle Bot, WiFi Bot, Main Menu. We willen nu naar ‘WiFi Bot’.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘WiFi Bot’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

Je ziet nu een uitleg: WiFi Bot. 1: Connect to WIFIBOT wifi network. 2: From Web browser: goto 192.168.4.1 page.

  • Kies of je de robot gaat bedienen via je telefoon of via je laptop.
  • Kies het wifi netwerk ‘WIFIBOT’ en maak verbinding.
  • In de adresbalk ga je naar de robot bedieningspagina door dit in de adresbalk in te typen: 192.168.4.1

In de browser zie je nu de robot bedieningspagina:

Je gaat nu de rechter motor aansluiten en controleren of deze de goede kant op draait.

  • Sluit de rechter motor aan op de M2 aansluitingen.
  • Druk op de bedieningspagina op de ‘vooruit’ pijl.
  • Als de motor de verkeerde kant op draait, verwissel dan de draden.
  • Druk op de bedieningspagina op ‘stop’.

Je kan nu de linker motor aansluiten en controleren of deze de goede kant op draait.

  • Sluit de linker motor aan op de M1 aansluitingen.
  • Druk op de bedieningspagina op de ‘vooruit’ pijl.
  • Als de motor de verkeerde kant op draait, verwissel dan de draden.
  • Druk op de bedieningspagina op ‘stop’.

Je zelfgemaakte robot met de gele motors is nu klaar voor gebruik!

Eenvoudige robot met de MagicBit Core en twee N20 mini motors

We gebruiken voor deze versie:

  • Twee N20 mini motors
  • Twee wielen met rubber band die passen bij de N20 motors
  • Tandestoker stokjes
  • Elastiekje
  • LiPo batterij
  • Plakband

Zorg dat de wielen mooi krap passen op de as van de N20 motors. Misschien moet je het gaatje voor de as nog iets opboren.

 

We willen de N20 motors op een manier bij elkaar voegen zodat ze niet verdraaien. In dit voorbeeld gebruiken we daarvoor houten stokjes en wat plakband.

  • Gebruik de stokjes om beide motors te koppelen. Begin met één motor. Zet deze stevig vast met een stukje plakband.
  • Maak ook de tweede motor vast. Zorg dat de electrische aansluitingen niet tegen elkaar komen. Het geeft niet als alles een beetje wiebelt.

  • Leg de LiPo batterij op de motors.
  • Verbind alles losjes met een elastiek.

  • Leg nu de MagicBit Core er boven op.
  • Doe het elastiekje hier ook omheen zodat alles een beetje blijft zitten. Bij iedereen zal het er een beetje anders uitzien.

De motor draden zitten nog los, die gaan we straks aansluiten. De LiPo batterij mag je nu wel aansluiten. We gebruiken het robotprogramma van de MagicBit om de motoren goed om aan te kunnen sluiten.

  • Sluit de LiPo aan op de MagicBit. Het scherm gaat aan.

Op de MagicBit begin je in het menu vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Robotics’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Robotics’ te kiezen.

De MagicBit geeft nu verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke voorbeelden er zijn. Op dit moment zie ik daar: Line Follower, Obstacle Bot, WiFi Bot, Main Menu. We willen nu naar ‘WiFi Bot’.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘WiFi Bot’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

Je ziet nu een uitleg: WiFi Bot. 1: Connect to WIFIBOT wifi network. 2: From Web browser: goto 192.168.4.1 page.

  • Kies of je de robot gaat bedienen via je telefoon of via je laptop.
  • Kies het wifi netwerk ‘WIFIBOT’ en maak verbinding.
  • In de adresbalk ga je naar de robot bedieningspagina door dit in de adresbalk in te typen: 192.168.4.1

In de browser zie je nu de robot bedieningspagina:

Je gaat nu de rechter motor aansluiten en controleren of deze de goede kant op draait.

  • Sluit de rechter motor aan op de M2 aansluitingen.
  • Druk op de bedieningspagina op de ‘vooruit’ pijl.
  • Als de motor de verkeerde kant op draait, verwissel dan de draden.
  • Druk op de bedieningspagina op ‘stop’.

Je kan nu de linker motor aansluiten en controleren of deze de goede kant op draait.

  • Sluit de linker motor aan op de M1 aansluitingen.
  • Druk op de bedieningspagina op de ‘vooruit’ pijl.
  • Als de motor de verkeerde kant op draait, verwissel dan de draden.
  • Druk op de bedieningspagina op ‘stop’.

Je zelfgemaakte robot met N20 motors is nu klaar voor gebruik!

Robotics: WiFi Bot – jouw rijdende robot bedienen

Met dit voorbeeld kan je de rijdende robot bedienen. Hiervoor kan je de Magicbot gebruiken. Ook kan je een eenvoudige robot gebruiken die je in het vorige voorbeeld hebt gebouwd – een aantal stappen heb je dan al gedaan.

Je begint vanaf ‘Select Mode’. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de achterkant op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘Robotics’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om ‘Robotics’ te kiezen.

De MagicBit geeft nu verschillende keuzemogelijkheden. Door aan de draaiknop te draaien kan je zien welke voorbeelden er zijn. Op dit moment zie ik daar: Line Follower, Obstacle Bot, WiFi Bot, Main Menu. We willen nu naar ‘WiFi Bot’.

  • Draai aan de draaiknop tot je ‘WiFi Bot’ ziet.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

Je ziet nu een uitleg: WiFi Bot. 1: Connect to WIFIBOT wifi network. 2: From Web browser: goto 192.168.4.1 page.

  • Kies of je de robot gaat bedienen via je telefoon of via je laptop.
  • Kies het wifi netwerk ‘WIFIBOT’ en maak verbinding.
  • In de adresbalk ga je naar de robot bedieningspagina door dit in de adresbalk in te typen: 192.168.4.1

In de browser zie je nu de robot bedieningspagina:

  • Druk op de knoppen op het scherm om de robot te bedienen.

MagicCode

MagicCode is gebaseerd op Scratch 3.0. Dit geeft een toegankelijke manier om vanaf jonge leeftijd programmeren te leren. Je kunt alle mogelijkheden van de MagicBit gebruiken in een Scratch-achtige omgeving.

MagicBlocks

MagicBlocks combineert de Node-RED programmeer aanpak met de mogelijkheden van IoT. Deze omgeving is bedoeld voor de geavanceerde experts.

Programmeer de MagicBit Tiny met de Arduino IDE

Er zijn heel veel programmeer voorbeelden beschikbaar in de Arduino IDE.

(hier komt later meer uitleg)

Wat nog meer?

De bovenstaande mogelijkheden geven je een introductie in wat zoal mogelijk is met de MagicBit. Het is natuurlijk nog veel leuker als jullie vanuit deze inspiratie je eigen projecten bedenkt, bouwt en programmeert!

 

Met de MagicBit Tiny kan je ook meteen aan de slag

De MagicBit Tiny kan je inzetten voor net even andere taken dan de MagicBit Core. Bij jouw projecten zal je zorgvuldig moeten bedenken hoe je alles aansluit. Dit komt doordat de Tiny geen display heeft, en doordat de aansluitpoorten anders zitten. Wij vinden het daarom heel stoer als jij het aandurft om met deze Tiny krachtpatser aan de slag te gaan.

Ook de Tiny heeft al een aantal mogelijkheden waar je meteen mee aan de slag kunt. Laten we daar ook even naar kijken, zodat jullie goed kunnen kiezen welke van de twee mogelijkheden je in jullie projecten wilt gebruiken.

MagicBit Tiny aanzetten

Bij de Magicbit Tiny zie je midden op de voorkant een draaiknop, met daarnaast twee drukknoppen. Aan de onderrand van het bordje zie je een zwart blokje, dit zijn de uitbreidingspoorten. Naast dit zwarte blokje zitten vier losse leds,  Aan de bovenrand zie je een usb connector. Onder de USB zit de RGB NeoPixel led. daarnaast zit de reset knop en de zwarte vierkante luidspreker. Bij de luidspreker zit ook de rode power led. Iets verder naar beneden zit de LDR licht sensor.

Het zwarte blokje net boven de lichtsensor is de motorcontroller. De vier gekleurde leds naast de zwarte strip geven aan of een motor aan staat.

  • Kijk maar eens welke onderdelen je kunt vinden.

Op de achterkant zie je twee IR Proximity sensors. Hier zie je ook de aansluiting voor de LiPo batterij.

  • Sluit de micro-USB kabel of een LiPo batterij aan, zodat het apparaatje aan gaat.

De MagicBit staat nu aan. De RGB led toont een kleur, welke verandert als je aan de draaiknop draait.

Tip voor de vakdocent: Als het apparaatje zich anders gedraagt, dan kan het zijn dat iemand de software op het apparaat heeft aangepast. Je kunt de juiste software er weer opzetten. Dit is iets lastiger: Open je Arduino IDE, versie 1.8.19 of 2.3.2. Voeg de board manager URL toe voor de MagicBit boards. Voeg het board Magicbit Tiny toe. Sluit de Magicbit Tiny aan, selecteer in de IDE het board Magicbit Tiny en de poort. Kies bij bestand/voorbeelden/01. Examples/Magicbit_tiny_OS. Upload de code. Zie ook: https://magicbit.cc/wp-content/uploads/2024/12/TinyOS-Update.pdf

Een menukeuze selecteren

Je kunt een keuze maken uit het menu door aan de draaiknop te draaien. De RGB led toont de verschillende kleurkeuzes. Door op de rechterknop te drukken kies de kleur voor de RGB led.

Daarna draai je weer aan de draaiknop om een kleur te kiezen voor de losse leds. Die zie je naast de zwarte balk. Druk dan weer op de rechter knop om het bijbehorende voorbeeldprogramma te starten.

Door dan op de linker drukknop te drukken kan je weer een nieuw programma kiezen. De keuzes zijn:

  • Melody Magic = RGB rood
  • Light Show = RGB geel + rode led
  • Rainbow = RGB geel + oranje led
  • Dimmer Magic = RGB geel + groene led
  • Diefstalbeveiliging = RGB wit + rode led
  • Brand detectie = RGB wit + oranje led
  • Night Light = RGB wit + groene led
  • Soil Sensor = RGB paars + rode led
  • Planten water geven = RGB paars + oranje led
  • Automatisch handenwassen = RGB paars + groene led
  • Anti-bots robot = RGB blauw
  • Lijn-volg robot = RGB roze
  • Object verplaats robot = RGB groen

Voorbeeld: Melody Magic = RGB rood

Het makkelijkste is om eerst een muziekje te spelen.

Je begint vanaf het beginmenu waarbij de RGB verandert als je aan de draaiknop draait. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot de RGB deze kleur geeft: Rood.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

Er speelt nu een leuk liedje. Herken jij welk liedje dit is?

  • Met de linker drukknop ga je terug naar het keuzemenu.

Voorbeeld: Light Show = RGB geel + rode led

Kies twee kleuren om naar de lichtshow te gaan: Eerst geel, en dan rood.

Je begint vanaf het beginmenu waarbij de RGB verandert als je aan de draaiknop draait. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot de RGB deze kleur geeft: Geel.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

  • Daarna draai je weer aan de draaiknop tot in de onderrand deze kleur aan staat: Rood.

  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

Er speelt nu een lichtshow.

Voorbeeld: Rainbow = RGB geel + oranje led

Kies twee kleuren om naar de lichtshow te gaan: Eerst geel, en dan rood.

Je begint vanaf het beginmenu waarbij de RGB verandert als je aan de draaiknop draait. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot de RGB deze kleur geeft: Geel.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

  • Daarna draai je weer aan de draaiknop tot in de onderrand deze kleur aan staat: Oranje.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

Voorbeeld: Dimmer Magic = RGB geel + groene led

Kies twee kleuren om naar de lichtshow te gaan: Eerst geel, en dan groen.

Je begint vanaf het beginmenu waarbij de RGB verandert als je aan de draaiknop draait. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot de RGB deze kleur geeft: Geel.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.
  • Daarna draai je weer aan de draaiknop tot in de onderrand deze kleur aan staat: Groen.
  • Druk op de rechter drukknop om dit te kiezen.

Je hebt nu de dimmer gekozen. De blauwe led en de rode led staan aan. Draai aan de draaiknop om de leds feller en minder fel te maken.

Voorbeeld: Diefstalbeveiliging = RGB wit + rode led

Met de combinatie wit + rood kom je bij de diefstal beveiliging.

Je begint vanaf het beginmenu waarbij de RGB verandert als je aan de draaiknop draait. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot de RGB deze kleur geeft: Wit.
  • Druk op de rechter drukknop.
  • Daarna draai je weer aan de draaiknop tot in de onderrand deze kleur aan staat: Rood.
  • Druk op de rechter drukknop.

Je hebt nu de diefstalbeveiliging gekozen. Bij dit voorbeeld kijkt de software met de Infrarood sensoren op de achterkant of de MagicBit wordt opgepakt.

  • Pak de MagicBit op.

Pas op, de sirene gaat nu af!

Voorbeeld: Brand detectie = RGB wit + oranje led

Met de combinatie wit + oranje kom je bij de brand detectie.

Je begint vanaf het beginmenu waarbij de RGB verandert als je aan de draaiknop draait. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot de RGB deze kleur geeft: Wit.
  • Druk op de rechter drukknop.
  • Daarna draai je weer aan de draaiknop tot in de onderrand deze kleur aan staat: Oranje.
  • Druk op de rechter drukknop.

Je hebt nu de brand detectie gekozen. De MagicBit kijkt met de Infrarood sensoren op de achterkant of er warmte zichtbaar is. Met de draaiknop stel je de gevoeligheid van de sensor in.

  • Draai de draaiknop helemaal naar links tot de sirene uit gaat.
  • Pak de MagicBit op en wijs deze op iets warms.

Pas op, de sirene gaat nu af!

Voorbeeld: Night Light = RGB wit + groene led

Met de combinatie wit + groen kom je bij het nachtlampje.

Je begint vanaf het beginmenu waarbij de RGB verandert als je aan de draaiknop draait. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot de RGB deze kleur geeft: Wit.
  • Druk op de rechter drukknop.
  • Daarna draai je weer aan de draaiknop tot in de onderrand deze kleur aan staat: Groen.
  • Druk op de rechter drukknop.

Je hebt nu de nachtlamp gekozen. De MagicBit kijkt met de LDR sensor of het donker genoeg is om het licht aan te doen.

  • Hou je vinger bij de LDR sensor.

De vier leds gaan aan in het donker!

Voorbeeld: Soil Sensor = RGB paars + rode led

*** Let op: deze oefening moeten we nog even nakijken, op dit moment krijgen we met onze sensor geen meting.

Met de combinatie paars + rood kom je bij het nachtlampje.

Je begint vanaf het beginmenu waarbij de RGB verandert als je aan de draaiknop draait. Als je dit niet meer kunt vinden, dan kan je op de ‘reset’ knop drukken.

  • Draai aan de draaiknop tot de RGB deze kleur geeft: Paars.
  • Druk op de rechter drukknop.
  • Daarna draai je weer aan de draaiknop tot in de onderrand deze kleur aan staat: Rood.
  • Druk op de rechter drukknop.

Je hebt nu de plant vochtigheid meter gekozen. De MagicBit kijkt met de Soil Moisture sensor hoe vochtig de grond van je plant is. De RGB Neopixel led geeft met een kleur duidelijk aan of de plant al water nodig heeft.

Hiervoor heb je wel een paar extra onderdelen nodig:

  1. Soil Moisture sensor
  2. Jumperwire Zwart m-f
  3. Jumperwire Rood m-f
  4. Jumperwire Geel m-f

Voor deze oefening zijn deze connecties nodig:

  1. De zwarte draad aan de GND van de sensor, en aan de GND van de MagicBit Tiny
  2. De rode draad met de VCC van de sensor en de 5V aansluiting van de MagicBit Tiny
  3. De gele draad aan de AOUT van de sensor en aan de D8 aansluiting.

Ontdek je zelf welke plek je moet gebruiken voor de sensor. Op het plaatje van de ‘pin-out’ staan alle aansluitnummers:

  • Sluit de drie draden aan.
  • Kijk of de kleur van de RGB verandert als je de sensor in water steekt.

De meting geeft de volgende meetwaarden:

  1. Blauw = erg nat
  2. Groen = vochtig
  3. Geel = licht vochtig
  4. Oranje = een beetje droog
  5. Rood = erg droog

*** Let op: deze oefening moeten we nog even nakijken, op dit moment krijgen we met onze sensor geen meting.

Voorbeeld: Planten water geven = RGB paars + oranje led

Bij dit voorbeeld verbind je de servo met 5V, GND en D8. Afwisselend gaat de servo in de stand ‘kraan open’ en ‘kraan dicht’ om de planten water te geven.

Voorbeeld: Automatisch handenwassen = RGB paars + groene led

Bij dit voorbeeld verbind je de servo met 5V, GND en D8. In het voorbeeld wordt gekeken met de IR sensors op de achterkant of je met de handen dichtbij komt.

Als je dichtbij komt gaat de servo in de stand ‘kraan open’. Als je weer weg bent, gaat de servo in de stand ‘kraan dicht’.

Voorbeeld: Anti-bots robot = RGB blauw

Bij dit voorbeeld sluit je twee motors aan op de M1 en M2 aansluitingen. De Ultrasoon sensor sluit je aan op GND, 5V en A1.

De MagicBit Tiny laat de robot rijden. Zodra de ultrasoon sensor ziet dat er een object in de weg staat, om dan een andere richting te kiezen.

Voorbeeld: Lijn-volg robot = RGB roze

Bij dit voorbeeld sluit je twee motors aan op de M1 en M2 aansluitingen.

De MagicBit Tiny kijkt met de sensors aan de onderkant of er een gelijke afstand is tot de lijn. De robot probeert de lijn te volgen.

Voorbeeld: Object verplaats robot = RGB groen

Bij dit voorbeeld sluit je twee motors aan op de M1 en M2 aansluitingen. De Ultrasoon sensor sluit je aan op GND, 5V en A1. De servo verbind je met 5V, GND en D8.

De robot heeft een arm die met de servo naar beneden wordt geklapt om een voorwerp mee te kunnen nemen.

De MagicBit Tiny laat de robot rijden. Zodra de ultrasoon sensor ziet dat er een object wordt gevonden, gaat de arm naar beneden om het object een stuk te verplaatsen.

Programmeer de MagicBit Tiny met de Arduino IDE

Er zijn voldoende programmeer voorbeelden beschikbaar in de Arduino IDE.

(hier komt later meer uitleg)

Conclusie

Met de MagicBit Core en de MagicBit Tiny kan je verrassend leuke en leerzame dingen ontdekken. Na de eerste ontdekkingstocht krijg je vanzelf zin om ook te leren programmeren, en om nog meer projecten te bedenken. Je hebt de mogelijkheden gezien, en je kunt nu de keuze maken wanneer je de MagicBit Tiny nodig hebt, en wanneer de MagicBit Core.

Close Menu