Deze lasercutter koop je bij FabCreator.

Let op: Deze machine wordt niet door Junior IOT geleverd. We verwijzen je graag door naar onze leverancier.

Vanaf medio 2021 hebben we onze lasersnijder bij Junior IOT. We zochten een robuste en betrouwbare machine die gewoon achterin de auto mee kan naar scholen en evenementen. Het bedrijf FabCreator heeft de FabCore ontwikkeld, een compacte machine die daar precies bij past. Het apparaat is in het eerste jaar al heel veel met ons op pad geweest, en we hebben in dat jaar zelfs nog niet eens de spiegels hoeven af te stellen.

Bij het incidenteel gebruik van deze machine in onze workshops op de scholen telt dat als workshop met materiaalverbruik. Materiaalkosten zitten in verbruik van hout en ander materiaal, maar ook in het vervangen van het filterpakket. Bij rustig verbruik wordt het filterpakket twee tot vier keer per jaar vervangen, een pakket kost 400-500 euro.

Voor een indicatie hoeveel we de machine gebruiken tellen we de tijd dat de laserbuis echt aan staat: bij ons is dat circa 80 uur per jaar. Een andere manier om te vertellen of dat veel is, is dat we zien dat het bed duidelijke, stevige gebruikssporen laat zien over de gehele oppervlakte, de machine wordt lekker veel gebruikt!

 

Onze set bestaat uit:

 • De FabCore Lasersnijder + een reserve laserbuis
 • Active Chiller
 • Compact filter + een extra set filter cardridges
 • Afzuiging naar buiten (reserve)
 • Air assist
 • Licenties

Met daarbij nog

 • Laptop
 • Demonteerbare wagen door Junior IOT
 • CO2 blusser

De onderdelen uit deze set kan je zelf bestellen bij FabCreator. Daar krijg je een passende offerte, denk daarbij aan een prijs van 5.000 voor de lasersnijder, en 9.000 euro voor een complete set zoals wij hem gebruiken. Kijk voor details op: https://www.fabcreator.com/fabcore

De laptop komt uit onze eigen werkplaats. De wagen waar de lasersnijder op staat hebben we zelf gebouwd, om hem in onderdelen in de auto mee te kunnen nemen. We hebben aan de lasersnijder daarvoor enkel wat stevigere voetjes gemonteerd. FabCreator maakt een mooiere kast, die goed geschikt is voor het onderwijs.

De laser snijdt met 10 tot 12 mm per seconde prima door 3 of 4 mm multiplex. Kies in de bouwmarkt dan de lichtgekleurde versie.

Extra mooi plaatmateriaal is 3 mm dik plaatmateriaal van de Arnhemse Fijnhouthandel, bijvoorbeeld https://webshop.af.nl/index.php?route=product/product&path=78_85_86&product_id=350 – we gebruiken daarbij dit zaagschema: DownloadPDF laserplaatjes 50×30 – update medio 2022, de ontwikkelingen in de wereld veroorzaken dat de prijzen voor dit materiaal enorm zijn gestegen

FabCreator vertelt welke materialen goed werken, en welke je beter niet kunt gebruiken: https://www.fabcreator.com/nl/materials

Noem bij FabCreator gerust onze naam! Wellicht kunnen we dan ook een introductieles voor jullie verzorgen om de leerlingen kennis te laten maken met de machine.

Het is helemaal niet moeilijk om een lasersnijder te gebruiken

Werken met de lasersnijmachine is voor de basisschool kinderen eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. In één keer leren ze van elkaar hoe ze een sleutelhanger maken. Hier leggen ze het even uit:

Demo door Casper

Casper demonstreert in één minuut een speciale toepassing voor de lasersnijder.

De FabCreator is een veilige machine voor alle gebruikers

De lasermachine die wij gebruiken is veilig voor alle soorten gebruikers. De fabrikant in Nederland heeft de machine ontworpen met ‘overlappende veiligheid’ op elk gebied. Deze machines voldoen aan de ‘class 1’ normering, wat betekent dat de machine veilig is voor alle vormen van bediening door alle gebruikers. Voor de regels kijk je bijvoorbeeld op https://www.lasermachinesafety.eu/

Niet elke andere machine is zo veilig – beoordeel dit zelf

Het is belangrijk om hier wat meer over te zeggen. Je zou denken dat elke machine die in Nederland verkocht wordt ook veilig is. Dit is echter niet zo vanzelfsprekend. In een lasersnijmachine zitten erg gevaarlijke onderdelen. De juiste veiligheid vraagt om een goed ontwerp, en voor actieve veiligheid zijn duurdere onderdelen, meer bekabeling, meer montage nodig. Tegelijk zoekt de markt naar lagere prijzen, met daardoor machines die we niet graag in een schoolomgeving willen zien.

 • Lasersnijders die vrij zijn te gebruiken door studenten en bezoekers, moeten voldoen aan ‘class 1‘ regels. De machine is zo gebouwd dat geen veiligheidstraining nodig is, en geen speciale brillen of andere hulpmiddelen gebruikt hoeven te worden om deze te kunnen bedienen. De machine is zo ontworpen dat deze op elk moment controleert dat alle veiligheden in tact zijn. Door het juiste ontwerp wordt voorkomen dat door een mankement, of door de gebruiker, één van de veiligheden kan word omzeild. Dit zijn de machines die we in de school willen hebben.
 • Machines die volgens de ‘class 4‘ norm zijn gebouwd, mag je ook gewoon kopen. Maar, let op: Een eenvoudig gebouwde machine zal in de regel niet zijn gebouwd volgens ‘class 1’ voorzieningen. Dan geldt de ‘class 4’ norm. Voor de eenvoud laten we in dit verhaal de tussenvormen 2 en 3 even weg, want daarbij gelden vergelijkbare beperkingen. Voor voldoende veilig gebruik van deze class 4 machines volgt elke gebruiker een veiligheids training. Gebruik van PBM is verplicht om de kans op persoonlijk letsel te verminderen (verplicht gebruik moet ook worden aangegeven in de ruimte). Daarmee mogen deze machines niet zomaar door leerlingen en studenten worden gebruikt én de ruimte waar de machine staat moet actief beschermd zijn tegen onbevoegd gebruik én de ruimte moet zijn voorzien van duidelijke ‘gevaar’ markeringen.

Door onbekendheid en door onduidelijkheid gaat het makkelijk verkeerd. We hebben in een universitaire omgeving lasersnijmachines gezien met een ‘class 4’ markering, die door iedereen gebruikt kunnen worden, in een ruimte die vrij toegankelijk is. Onbekendheid met de officiële regels is hierin een factor.

In deze tijd kan je als consument voor een paar honderd euro vrij gemakkelijk een eenvoudige machine importeren waarbij zelfs de meest basale veiligheid ontbreekt. Met aanpassingen kan je als gebruiker dan zelf ‘een beetje’ een gevoel van veiligheid toevoegen. Echt goede maatregelen zoals wij ze kennen zijn eigenlijk niet mogelijk. Voor thuisgebruik zijn dat dan populaire machines – en hierbij kiest de gebruiker bewust of onbewust voor een risicovolle situatie. Hierbij zou je alle extra maatregelen moeten nemen als bij een class 4 machine.

Ook bij Nederlandse leveranciers zijn voordelige modellen beschikbaar. Vaak is bij het ontwerpen net iets te veel gekeken naar de kosten van de machine. Je moet daarom, dus ook bij nederlandse machines, bewust meekijken of de veiligheid van een lasersnijder past bij jouw manier van werken met publiek. Je kunt onderzoeken of een machine geschikt is om door leerlingen te worden bediend.

We zien op scholen een aantal commercieel verkrijgbare machines die door de onderwijsleverancier als ‘class 1’ worden gestickerd, maar dat eigenlijk niet zijn, bijvoorbeeld doordat de omkasting niet van het goede materiaal is, doordat de klep kan wiebelen, of doordat de interne beveiliging onvolledig is. Het is ons onduidelijk of bij deze machines de inkoper, de school of de verkopende organisatie aansprakelijk gesteld moet worden voor verkeerd gebruik. Daarom lijkt het ons verstandig voor diegene die voor de schoolomgeving verantwoordelijk is, om alleen voor machines te kiezen die ook na een degelijke inspectie duidelijk blijken te voldoen aan ‘class 1’.

Onze FabCore van FabCreator is een lasersnijder die wel overtuigend voldoet aan de class 1 normen en eisen. Met overtuigende en dubbele maatregelen is er geen twijfel dat deze voldoet aan de class 1 eisen die je moet stellen aan een lasersnijder die op school door de leerlingen wordt gebruikt.

 • De zichtbare Class 1 aanduiding op de machine is de eerste stap.
 • De laserstraal is zichtbaar door de rode stip, welke bovendien in het hele laserpad deel is van de laserbundel.
 • De kast is van meer dan solide materiaal. Doordat dit materiaal niet doordringbaar is met de laser is er een extra veiligheid als er iets anders in de machine mis zou gaan.
 • De deur overlapt bovendien ruim met de degelijke behuizing, waardoor de laser bij onverwachte problemen toch op geen enkele manier naar buiten kan.
 • De deursensors zijn dubbel uitgevoerd. Ze hebben merkbaar een extra beveiliging; we zien dat de machine bij het inschakelen vraagt de klep opnieuw te sluiten – waarbij wordt afgedwongen dat de beveiliging nooit ‘omgebouwd’ kan worden. We zien ook dat je beide sensoren tegelijk moet laten schakelen, en de machine blijft in de veilige stand (laser uit) als de deur niet op de juiste manier dicht gaat.
 • Het is niet mogelijk de machine op eenvoudige manier te foppen om met de deur open toch de laser aan te krijgen. Dit wordt geregeld door een losse schakelcomputer in de machine, en daarmee is deze functie los van de software in de eigenlijke controller.

Het is goed om deze eigenschappen eens te vergelijken met andere machines.

Je moet dit echt allemaal zelf onderzoeken. Want, op dit moment dwingt de markt een correct gebruik van de bestaande officiele regels en verplichtingen nog niet af. Er zijn wel officiële regels en verplichtingen, maar er blijkt geen nederlands of europees orgaan te zijn die pro-actief deze lasermachines keurt om alleen juiste modellen en correct gebruik toe te staan. Dit verhaal zou een stukje korter en eenvoudiger kunnen wanneer een instantie in Nederland of in Europa actief zou kijken naar het toepassen van de normen.

Helaas komen we op scholen situaties tegen die niet voldoen. Voor leveranciers, gebruikers en vooral voor kopers van de machines is het daarom verstandig om zelf te controleren of een lasersnijmachine echt veilig is voor de bedoelde gebruikers – een stikker is niet genoeg. Bij twijfelgevallen raden we aan een ander model te kiezen.

Met de FabCore beschikken we over een dubbel overtuigend veilige machine, bovendien voor een prijs die in elk budget zal passen.

Foto’s