Onze vaste bezoeker Bas is aan de slag gegaan met de SDR stick. Dit is een Software Defined Radio ontvanger, die we hebben aangeschaft om te zien of onze Lora zenders wel output geven. Maar inmiddels kan je er veel meer mee!

Stap 1 Software installeren en FM radio ontvangen.

Dit projectje is op zich niet heel moeilijk. Het geeft je een manier om altijd radio te kunnen spelen, ook als je internet radio even niet werkt.

Dit is een leuke manier om te zien dat de SDR stick echt werkt, en dat alle software en hardware werkt. Daarom nu eerst het ontvangen van FM radio.

Volg deze handleiding (in het nederlands). Hiermee installeer je ook de software, drivers enz.

Stap 2 Vliegtuig spotten met de antenne.

Ik heb onderstaande tutorial gebruikt maar bij het starten kreeg ik allerlei .dll fouten. Groot voordeel, de missende .dll bestanden kan je halen uit de map van sdrsharp. Ga naar de map, kopieer alle dll’s vanuit de sdrsharp map naar de map waarin RTL1090 staat, overschrijf niet degene die er al in staan maar dezelfde naam hebben.

Volg onderstaande handleiding (in het nederlands)

Download link voor SDR Scope

Als AdsbScope een Client:10061 Fehler in plaats van Client:Connected teruggeeft moet je even kijken in de onderbalk van RTL1090, bij Port staat een nummer. Het kan zijn dat dit een ander nummer is dan de 31011 uit de handleiding. Neem dit nummer dan over in de configuratie van adsbScope.

Stap 3 433mhz signalen ontvangen – afluisteren wat er om je heen gebeurt!

Software voor windows om 433mhz signalen te ontvangen. Let op, deze software is er ook voor linux. Installeer dus de goede variant.

Bij het draaien van de .exe krijg je een overzicht van alle signalen die in jouw buurt zichtbaar zijn. Deze signalen kan je opslaan. Uiteraard is het met wat gegoochel, via andere software die ik niet zal benoemen, mogelijk om deze signalen weer af te spelen op een later tijdstip.

We verwachten dat je alleen signalen bekijkt. Signalen afspelen mag natuurlijk ALLEEN als het apparaat wat je bedient ook echt van jou is!