Dit is een publicatie voor het blad van Techni Science

Onze review van de Arduino Student Kit

Als enthousiasteling werk ik in mijn onderwijs werkplaats van Junior IOT nu al drie jaar met verschillende soorten Arduino‘s. Met dit programmeer bordje hebben onze juniors verschillende projecten, labs en lessen opgebouwd. De projecten variëren van knipperlichtjes tot een zelfbouw robot-arm en lasergame battles. Ondertussen zijn de juniors hierin vaardiger geworden dan ikzelf!

 

De Arduino blijkt een perfect startpunt te zijn bij het leren programmeren. De inspiratie ontstaat zodra een programma niet langer blijft opgesloten in het computerscherm, maar ook écht iets doet wat je in je handen kunt houden. Het eerste knipperlichtje geeft al een enorme inspiratie, en al snel stappen we door om verdere interesses te ontdekken in bijvoorbeeld elektronica, mechatronica en robotica. Ik gebruik dit bij mijn lessen op de basisschool, groep 5, 6, 7 en 8. Ook heb ik met de Arduino keuzemodules ingericht op verschillende ICT MBO’s: basis programmeren, programmeren met de microprocessor en Internet of Things. Ik nodig je uit om ook in jouw lessen aan de slag te gaan met de Arduino.

 

Tot nu toe bestelde ik voor mijn labs en lessen telkens verschillende soorten Arduino‘s, afhankelijk van de toepassing en welke leerlingen ik in de groep heb. Met mijn ervaring weet ik daarbij inmiddels goed een passend type en een voldoende kwaliteit te vinden. Maar op school is het natuurlijk veel handiger om één vast model te kiezen. Gelukkig heeft Arduino nu zelf de Arduino Student Kit. (link: Arduino Education)

 

De Arduino Student Kit geeft je de officiële versie van het Arduino programmeer bordje. Daarbij zijn alle onderdelen al toegevoegd om je eerste les projecten te kunnen bouwen. Wat vooral heel gaaf is, de uitleg zit er gewoon al bij: met de unieke code op de instructiekaart kan je meteen naar de online lessen gaan. Ik merk hierbij dat het als leerkracht goed is om alle informatie even kort door te lezen, om voor je leerlingen alvast een paar handige keuzes te maken. Voor de techniek instructie kunnen je leerlingen daarna prima hun weg vinden in de online informatie.

 

Wat ik zelf heel gaaf vind, is dat de kit je leert werken met weerstanden, condensators en LED’s. Dit voegt echt iets toe naast het gewone programmeren, en daarmee maakt deze aanpak het verschil met de andere losse Arduino‘s. Deze ervaring helpt jouw leerlingen om later zelf hun weg te vinden in de verschillende projecten. Ik hoop dat jij en je leerlingen net zoveel plezier beleven met deze set!

 

Marco van Schagen
Junior IOT

 

Lees verder op: https://junioriot.nl/arduino-student-kit/