Skip to main content
search

Wat moet je al kunnen

  • Een programma versturen naar de Arduino en solderen van kleine elektronica – dit kan je oefenen met ons setje “solderen met de Arduino” of een van de andere Arduino setjes.

Gereedschap

  • Soldeerbout voor electronica – we adviseren een kleine 60 watt geregelde soldeerbout
  • Bij de soldeerbout hoort een hittebestendig sponsje, of gebruik een natte oude katoenen lap
  • Gladde snoer kniptang of schaar om snoeren te knippen
  • Striptang, of je gebruikt heel voorzichtig je nagels, de kniptang of de schaar

De eerste stappen in het solderen aan de lora32u4

In je werkset zie je ook een aantal snoertjes en andere onderdelen. Het is de bedoeling dat je wat gaat solderen. We zullen iets meer gaan aansluiten dan voor het Lora32u4 bordje is bedoeld – en daar hebben we een oplossing voor bedacht.

Soldeerbout en soldeerspullen klaar maken

Leg je soldeerbout alvast klaar op een ruime en veilige werkplek. Gebruik voor dit fijne soldeerwerk een dunne, schone soldeerpunt.

Let op dat je een goede steun gebruikt zodat niets zwart wordt of verschroeit. Pas ook op dat je tijdens het werk niet per ongeluk iets tegen de hete soldeerbout laat komen. Maak je soldeersponsje alvast nat. Leg ook wat dun soldeertin klaar, ik vind zelf de tin van 0,7 mm het lekkerst werken.

Het mooiste werkt een soldeerbout die je op temperatuur kunt instellen. Dan is 250 tot 280 graden C een goede temperatuur. De soldeerbout kan veel warmer worden ingesteld, maar dan wordt je soldeerwerk alleen maar vies en het solderen wordt lastiger.

Voordat je begint te solderen laat je de soldeerbout goed warm worden. Kijk of de punt er mooi schoon uitziet, en veeg deze als de soldeerbout warm is zachtjes een keer af aan de natte spons. Laat er een klein beetje soldeertin op smelten en kijk of het zich goed verdeelt.

Bij een vieze soldeerbout zie je dat de soldeertin niet goed verdeelt. Het wordt dan lastig om je electronica te solderen.

Met een GPS wordt het een tracker

We sluiten een GPS aan waardoor het device kan zien op welke locatie op aarde het zich bevindt. Hiermee wordt het een GPS tracker.

Het aansluitschema zie je ook op https://github.com/JuniorIOT/Junior-IOT-in-a-box-Project

De GPS module bepaalt de locatie op aarde aan de hand van de signalen die de satellieten uitzenden. Dit gaat het beste als de GPS de hemel kan zien, en vaak heeft het de eerste keer een half uur nodig voordat er voldoende informatie is ontvangen voor een goede plaatsbepaling.

We gebruiken een snoer waarvan de stekker op de GPS past. Het andere einde solderen we aan de Lora32u4. Om het netjes te kunnen solderen ga je eerst dit snoer vertinnen.

Hoe werkt een GPS, en hoe lang duurt het tot je een fix hebt?

Een GPS sensor ‘luistert’ naar de signalen die door de verschillende GPS satellieten worden uitgezonden. De GPS probeert elke seconde te bepalen waar op de aarde hij is, je ziet het knipperlichtje dan blauw knipperen.

Als de GPS de locatie heeft vastgesteld, dan zie je ook een rood knipperlichtje.

De eerste keer dat je de GPS aanzet weet het nog niet waar op de aarde je bent. Dan weet de GPS nog niet goed welke satelliet frequentie hier gebruikt wordt. Het kan dan soms wel 20 minuten duren voordat er een rood kniperlichtje komt. De GPS werkt het beste buiten.

GPS snoer vertinnen

Eerst gaan we de snoertjes vertinnen, omdat ze daarna veel makkelijker op de Lora32u4 gesoldeerd kunnen worden.

Kies uit het zakje een snoertje met draden vier kleuren, waar de stekker voor de GPS al aan zit. Controleer of aan de stekker de kleuren inderdaad op deze volgorde zitten: zwart – wit – groen – rood. Knip dit door op ongeveer 5 centimeter vanaf de stekker.

Voor elk snoertje haal je met de striptang, of heel voorzichtig met je nagels, of met een kniptang of een schaar een paar millimeter van het plastic af. Let op dat er niets verdwijnt van de koperen binnenkant, anders zal het snoertje later te makkelijk afbreken. De koperen draadjes hou je een beetje bij elkaar, en hou ze tegen de punt van je soldeerbout. Zodra de draadjes warm zijn hou je er een beetje soldeertin tegenaan, waardoor de tin makkelijk tussen de draadjes trekt.

Je ziet vaak nog een klungelig kloddertje tin hangen, en de uiteindjes blijven rafelig. Ook zie je dat het plastic soms ietsje krimpt. Dit komt allemaal goed, want je knipt nu met de schaar een stukje af, zodat er aan de draad nog maar een stukje van 2 of 3 millimeter overblijft. (Hoe groot is 3 millimeter eigenlijk?)

 

GPS snoer aan de Lora32u4

Je hebt de snoertjes van de GPS stekker netjes vertint en ingekort tot 2 of 3 millimeter. De uiteinden zijn netjes recht, zonder bobbels of rafels.  Controleer of aan de stekker de kleuren inderdaad op deze volgorde zitten: zwart – wit – groen – rood.

Wit komt op poort 10 van de Lora32u4. Steek het draadje voorzichtig via de onderzijde door het gaatje en soldeer het vast. Het is belangrijk dat je geen onbeschermd stuk snoer laat uitsteken, want botsing tussen kale snoeren levert meteen storing op.

Nu monteer je groen op poort 11.

Draai het werkje om.

Soldeer dan van de GPS stekker de rood op 3V3 en zwart op GND.

Terwijl er geen USB kabel is aangesloten, en ook geen batterij, zet je de GPS module op de stekker.

Sluit nu de USB-kabel aan op de Lora32u4 zodat het device aan gaat. Op de GPS module horen nu leds aan te gaan en te knipperen. Als dat niet zo is dan moet je de USB kabel losnemen, en alle GPS draadjes te controleren volgens het aansluitschema. Vooral zwart en groen moeten op de goede plek zitten.

 

Close Menu