LoRaWan Gateways in ons project – verzamelde documentatie 2024

By 18 maart 2024 Blog

In ons project hebben we een diversiteit aan gateways beschikbaar. Enkele gateways met TTN versie v2 waren nog in gebruik bij de gemeente – deze geven nu geen dekking meer voor het TTN netwerk. Het is belangrijk dat de gateways nu allemaal draaien met firmware voor TTN v3.

Lorix One – eenvoudige en goede buiten gateway

Vanuit de eerdere projecten hebben we nog de Lorix One gateways. In de afgelopen jaren zijn deze weer naar onze werkplaats terug gekomen. Leo heeft deze in februari 2024 ge-updated naar de nieuwe firmware voor TTN v3.

De Lorix One is eenvoudig te monteren. Er hoeft alleen een waterdichte netwerk kabel naar de antenne gebracht te worden. Binnen prik je met PoE de voeding op deze kabel. Er is een netwerkverbinding nodig waarbij het netwerk bij je thuis ideaal is: hier heeft het apparaat automatisch DHCP en voldoende toegang tot internet.

  • Leo –> vaste locatie op dak
  • Marco –> vaste locatie op dak
  • Gemeentekantoor –> vaste locatie op dak – netwerk is lastig, de gateway is niet altijd online

Info: https://iot.wifx.net/en/products/lorix-one/

Wifx L1 – eenvoudige en goede buiten gateway

De Wifx L1 is de opvolger van de Lorix One. Ook deze is eenvoudig te monteren. Er hoeft alleen een waterdichte netwerk kabel naar de antenne gebracht te worden. Binnen prik je met PoE de voeding op deze kabel. Er is een netwerkverbinding nodig waarbij het netwerk bij je thuis ideaal is: hier heeft het apparaat automatisch DHCP en voldoende toegang tot internet.

We overwegen er een paar te bestellen.

Info: https://iot.wifx.net/en/products/wifx-l1/

https://www.thethingsindustries.com/docs/gateways/models/wifx-l1/

https://shop.wifx.net/en/acceuil/630-wifx-l1-lorawan-base-station.html

The Things Indoor Gateway – binnen met netwerk kabel

Als allereerste ondersteuners van het TheThingsNetwork Kickstarter project hebben we een aantal The Things Indoor Gateways. Deze werkt het makkelijkst met de netwerkkabel, en wifi lijkt ook mogelijk.

  • Kunstfabriek –> tijdelijke plaatsing voor de 2024 challenge
  • 002 –> beschikbaar voor binnenlocatie – Junior IOT werkplaats?
  • 003 –> beschikbaar voor binnenlocatie
  • 004 –> beschikbaar voor binnenlocatie

Instructie:

https://www.thethingsindustries.com/docs/gateways/models/thethingskickstartergateway/

https://www.thethingsindustries.com/docs/gateways/models/thethingsindoorgateway/

 

Minihub – binnen met wifi

Op één van de IoT beursne hebben we een Thingsnetwork MiniHub ontvangen. Een vriendelijk dingetje, wat je alleen nog even aan de lokale wifi hoeft te koppelen.

  • Minihub -> reizende demo’s

Kerlink Wirnet iFemtoCell Indoor LoRa Gateway – binnen met wifi of ethernet kabel

We onderzoeken of we voor onze community projecten een voorraad gebruikte iFemtoCell gateways kunnen overnemen tegen een vriendelijke prijs.

Deze zetten we in voor onze werkplaatsen, en eventueel bij deelnemers die op plekken wonen waar geen dekking is. Ook plaatsen we dede bij stadsbewoners die onze stadssensoren in hun straat hebben met onvoldoende dekking, bij de bibliotheek, in de Vest, en bijvoorbeeld bij demonstraties van de burgersensoren.

Datasheet: https://shop.richardsonrfpd.com/Products/Product/PDTIOT-IFE00