Bron: Club Caas

Verhalen van #clubcaasleden; een Star Warsbus vol technische snufjes

Zin om iets actiefs te doen op zaterdagmiddag? En iets te leren? Of wil je gewoon heel erg graag een keer een Star Wars bus van binnen zien? Ga dan eens een kijkje nemen bij de Internet of Things werkplaats van Marco van Schagen. 

Wat twee jaar geleden klein is begonnen, is de afgelopen twee jaar uitgegroeid naar een vaste plek, veel jonge deelnemers en leuke challenges. Vol enthousiasme is Marco van Schagen in het Internet of Things gat gesproken. Hij zag dat het techniekonderwijs worstelde met de vraag naar nieuwe technieken en vaardigheden van de 21e eeuw en besloot dit zelf op te lossen.

Oplossingen voor stedelijke problemen

Ondertussen komen ieder jaar, vanuit verschillende scholen, leerlingen naar de workshops. Tijdens de 8 donderdagmiddagen leren ze een volledige IOT-implementatie te bouwen. De jongeren onderzoeken alles zelf, leren met en vooral ook van elkaar. De programma’s van Marco zorgen ervoor dat jongeren nieuwe technieken leren kennen, zelf leren om dingen aan te pakken en zichzelf te ontwikkelen, daarnaast leren de jongeren om om op een andere manier naar problemen in de stad te kijken. Samen denken ze na over oplossingen zoals het meten van fijnstof rond de school en hebben ze een Proof of Concept gedaan met milieu meting in de binnenstad. Ondertussen krijgt dit navolging bij bewonersvereniging Hart van Alkmaar, maar ook bij Stadswerk.

Gamification

In januari 2017 startte Marco de eerste junior IOT-challenge. Samen met leerlingen bouwde hij een serie GPS trackers en liet deze op aan grote ballonnen. Tijdens de vlucht konden de leerlingen de ballon volgen, real-time temperatuur, hoogte en koers meten. Begin 2018 volgde een gamification challenge waarbij leerlingen met zelfgemaakte meetinstrumenten de stad hebben gemeten. Vanaf het thuishonk werden de teams live gevolgd en was de teamscore real-time zichtbaar op het scherm. 

Afgelopen maand is de ballon challenge op het Jan Arentsz nog een keer over gedaan. Een ballon kwam aan op Terschelling en is ondertussen met de post terug gestuurd. De tweede ballon landde in een weiland in Groningen – en we weten precies bij welke graspol. Wellicht heeft één van de volgers op social media hem al opgehaald?. 

Star Wars bus

Kinderen werken aan een IOT challenge

Veel jongeren willen na zo’n challenge graag doorgaan met vergelijkbare projecten, daarom heeft hij sinds 2017 elke zaterdagmiddag vanaf 12:00 een inloop voor de juniors en ondertussen ook voor alle andere geïnteresseerden. Speciaal voor deze inloopmiddagen heeft Marco tegenwoordig een eigen plek op het Hal25 terrein. Vanuit de andere kant van het land, ooit eigendom van Disney en nu beschikbaar voor de Alkmaarse jongeren; een Star Wars bus. (Officieel heet dit een techniek bus met Star Wars thema). 

De harmonicabus van Marco is gevuld met gereedschap, materialen en alle spullen om met IOT en electronica aan de slag te kunnen. De groep jongeren is hier dan ook ieder weekeinde aan het werk. Op deze plek ontstaan nieuwe ideeën die aansluiten op het onderwijs – nieuwe coole projecten staan op stapel.

Elke zaterdag geopend

Mede via donaties vanuit ons netwerk zijn deze projecten mogelijk geworden. De groep ontvangt graag overgebleven techniekspullen om mooie projecten mee te doen. Daarmee houden we de lokale techniekinteresse warm,en geven we onze nieuwste generatie het voortouw in de techniek innovaties!

Benieuwd naar de bus? Hij is elke zaterdag geopend van 12:00 tot 17:00.